35 Macskák  (2019)

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a Macskák, csak épp nem úgy, ahogy arra a film készítői számítottak. Ami ugyanis a Broadwayen régóta működik, az nagyon nem működik a mozivásznon. Történetesen az, hogy embereket bújtatnak macskabundába, hogy aztán elénekeljék történetüket. A Macskák borzasztó kritikákat kapott, a nézők pedig egyszerűen csak rémálomszerűnek nevezték. Most mégis kapott egy díjat.

Persze nem arról van szó, hogy mind a kritikusok, mind a nézők belátták volna tévedésüket, és kikiáltották volna a filmet nagyszerűnek. Így nem is egy olyan díjat zsebelt be, amire a készítők vágytak. Márpedig ők Oscar díjra vágytak, ezért is ültették a rendezői székbe Tom Hoopert, aki korábban egy másik musical, A nyomorultak adaptációjával már megmutatta, hogy érti a dolgát.

A Macskák ezzel szemben most egy olyan szervezettől kapott egy olyan díjat, amit előzetesen aligha tippelt volna meg bárki. Megnyerte ugyanis a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) díját a „legjobb olyan film, amiben macskák szerepelnek, de ehhez nem használtak élő macskákat” kategóriában. Hogy mi ebben az érdekes (a díj nevén kívül)? Az, hogy a PETA a legjobb filmnek Az oroszlánkirályt választotta, amelyben voltaképpen szintén macskák szerepelnek, csak picit nagyobbak. És ahhoz sem használtak élő macskákat…

A Macskák annak ellenére, hogy nagyjából mindenki, mindenhol, majd’ mindenért lehúzta, fel is tud mutatni néhány erényt. Ilyen például a zene, amelyért a Golden Globe-on jelölték is a legjobb zene kategóriában. Emellett a legjobb hangzásvilág díjára is jelölték, más kérdés, hogy ezeket végül nem nyerte meg.