Minden idők egyik legnagyobb színészlegendája volt a 2020-ban 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas. A színész egyik leghíresebb alakítását az 1954-es Némó kapitányban nyújtotta a Disney számára. Akkor még minden a legnagyobb rendben volt a cég és a színész között. De két évvel később már a bírósági tárgyalásra készültek a felek.

Kirk Douglas akkoriban rendszeresen méltatta interjúiban Walt Disneyt, akivel remek kapcsolatot ápolt. Így történhetett az is, hogy a színész két fiával, Joellel és Michaellel ellátogatott a Disney exkluzív, csak a VIP-vendégek számára fenntartott birtokára Holmby Hillsen. Az 1,6 hektáros birtokon hatalmas kúria állt tizenhét fürdőszobával, nyolc hálószobával, úszómedencével, teniszpályával, golfpályával, könyvtárral. És egy kisvasúttal is, amely a parkon vezetett körbe.

Kirk Douglas és fiai kiélvezték az itt töltött napokat, a kisvasúttal is többször körbementek. Ez vezetett oda, hogy a sztár két évvel később bírósági perre készült a Disney ellen. 1956-ban ugyanis a Disney műsorra tűzte a Disneyland című adásának egyik új epizódját, amelyben Kirk Douglas és gyermekei is láthatók voltak a kisvasúton.

Mikor a színész megtudta, hogy engedélye nélkül készítettek felvételeket róla és a gyermekeiről, dühbe gurult és magyarázatot követelő levelet írt Walt Disneynek. Erre bocsánatkérő választ kapott, amivel akár el is ülhetett volna a vihar. Csakhogy néhány hónappal később újra levetítették az ominózus epizódot. Kirk Douglas ekkor ügyvédei tanácsára úgy döntött, hogy perre viszi a dolgot, de nem csak a Disneyt, hanem az ABC televíziós csatornát is beperelte.

Hogy végül mégsem lett a dologból bírósági tárgyalás, az is Kirk Douglasen múlt, aki menet közben elbizonytalanodott. Úgy érezte, „nem nyerhet meg egy pert Isten ellen”, hiszen akkoriban Walt Disneynek igen nagy hatalma volt. Így ügyvédei tanácsai ellenére végül visszavonta a pert.

Rossz nyelvek szerint valójában azért bizonytalanodott el, mert eleve nem álltak meg a vádjai. A perben 400 000 dolláros kártérítést követelt volna a magánélete megsértéséért, de emellett további 15 000 dollárt is akart „az elvégzett munka után”. Utóbbi kapcsán mondták azt sokan, hogy ha ő maga is elvégzett munkaként tekint a felvételekre, akkor eleve nem állhat meg a magánélet megsértése vád sem.