Netflix: A 10 legjobb 2023-as sorozatról vétek lenne lemaradnod

Lehet, hogy a Netflix számára egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a többi streaming-szolgáltatás által kínált minőségi műsorok...

...de az első nagy streaming platform továbbra is minden műfajban izgalmas saját műsorokat kínál nekünk.

A drámáktól a thrillerekig, a dokumentumfilmektől a sitcomokig, a meglepetéssikernek bizonyult műsoroktól a végleg véget érő show-kig rengeteg néznivaló volt idén a Netflixen.

Most a mafab közösség szavazatai alapján összeállítottunk egy listát abból a tíz sorozatból, amit nagyon szerettetek. A ti kedvenceitek is felkerültek rá?

#10

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A Bridgerton előzménye Charlotte királynő felemelkedése és hatalomra jutása köré épül, és azt meséli el, hogy a fiatal királynő és György király házassága hogyan alakult... több»

A limitált Bridgerton-sorozat középpontjában a fiatal Charlotte királynő felemelkedése áll. Miközben a rajongók várják a szeretett, viktoriánus korabeli románc harmadik évadát, Shonda Rimes egy nyolc epizódos előzménysorozattal tartotta pezsgésben a Bridgerton-méhecskéket. Sarolta királyné története briliáns, megható és finoman elmesélt. A mentális problémákról pedig olyan tapintatossággal beszél, ahogyan kevés könnyed kortárs alkotás. Igazi gyöngyszem volt az idei év során.
#9

66 Te - 4. évad  (2023)

(1)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Netflix

Joe új helyen új életet kezd, és maga mögött hagyja a múltat. Előkelőbb környezetben folytatja ténykedéseit, de nehezen szabadul meg régi berögződéseitől. több»

A YOU/Te, amely egy finom bűnös élvezet, a sorozatgyilkos Joe Goldberget (Penn Badgley) az első évadok során nagyon sok irányba vitte már el. A negyedik évad Londonba helyezi át a történetet, ahol Joe új személyazonosságot öltött magára, és professzori állást kapott egy neves iskolában. Még néhány előkelő barátra is szert tett, annak ellenére, hogy nem kedveli az életmódjukat, az anyagias hozzáállásukat és a társaság tagjainál jelentkező alapvető intelligenciabeli hiányosságokat sem. Joe szadista igényét látni, hogy irányítania kell valakit vagy valami újat, és mindezt megszállottan kell tennie, gyönyörűen követhetjük végig a legújabb évadban.A masszív fordulatok, amelyeket két, egy hónap különbséggel megjelent fejezet szolgáltat, még intenzívebbé tették a bemutatót. A YOU 2024-ben érkező 5. évada megerősítést nyert, de egyben a sorozat utolsó évada is ez lesz, a rajongók legnagyobb bánatára.
#8

dráma | vígjáték

Netflix

Ginny és Austin tényleg elszökött? Mi a helyzet Ginny és Marcus kapcsolatával? Ha már a szerelemnél tartunk, vajon Georgia és a polgármester esküvője tényleg megtörténik?... több»

A YA-dráma második évada még mélyebbre merült a központi anya-lánya (Brianne Howey és Antonia Gentry) kapcsolatban, miközben mindkettőjük számára kinéz némi gyilkosság és romantika is... A második évad legerősebb része a mentális egészséggel küzdő tinik közelebbi vizsgálata volt. Nemcsak Ginny küzdelmeit bonyolította, hanem közelített más karakterekhez is, ritka betekintést nyújtva egy 16 éves fiú lelkivilágába (Felix Mallard), aki kizárta barátait, barátnőjét és családját, miközben depresszióban szenved, valamint két fiatal nőébe, akik étkezési zavarokkal küzdenek.
#7

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

Meddig menne el két random sofőr a bosszúért? Nos, ez minden bizonnyal kiderül, amikor Amy Lau és Danny Cho útjai keresztezik egymást egy parkolóban. Miután elhagyják a helyszínt, mindkét sofőr megfogadja, hogy tönkreteszi egymás életét - mindegy mibe kerül. A kapitalizmus, a faji kérdések és az osztályharc témáival átszőtt BEEF/Balhé egy kicsinyes bosszúfantáziával kezdődik, és egy leckével végződik az emberségről. Igen, Amynek és Dannynek (több okból is) meggyűlik a baja egymással - de több közös van bennük, mint gondolnák.  
#6

78 A diplomata  (2023)

(7) (4)

dráma | politikai | thriller

Netflix

Egy nemzetközi válság kellős közepén Kate Wyler, a karrierdiplomata olyan magas rangú munkakörbe kerül, amelyre nem alkalmas, és amely súlyos következményekkel jár... több»

A politikai thrillerben Keri Russell Kate Wylert alakítja, egy karrierdiplomatát, aki hirtelen magasabb pozícióba kerül, miután felkérik, hogy dolgozzon az Egyesült Államok nagyköveteként az Egyesült Királyságban. Nemzetközi válság van, és az elnök és a stábja úgy véli, ő a legjobb személy a feladatra. A sorozat tele van összetett párbeszédekkel és váratlan fordulatokkal ( pl. Kate megtudja, hogy feletteseinek még nagyobb tervei vannak vele). Férje, Hal (akit Rufus Sewell briliánsan alakít), egy korábbi amerikai nagykövet, akire néhányan rossz szemmel néznek, próbál távolságtartó maradni, miközben felesége tündököl, de ez nem olyan könnyű annak a férfinak, aki megszokta, hogy ő van nyeregben. A korábban a The West Wing írójaként és producereként dolgozó Debora Cahn által készített A diplomata egy igazán pörgős történet.
#5

77 Lockwood és tsa.  (2023)

(8)

akció | dráma | kaland

Netflix

Adott egy aprócska szellemvadász-ügynökség, amelyet két tinédzser fiú és egy újonnan érkezett, látnoki képességekkel megáldott lány vezet. A renegát triónak az a sorsa,... több»

A Lockwood & Co. két tinédzser fiú kalandjait követi, akik egy fiatal médiumot toboroznak csapatukba, hogy létrehozzanak egy szellemvadász ügynökséget. A duó eredetileg azt tervezi, hogy szellemekre vadászik Londonban, és elhárítja a veszélyes lények által generált potenciális zűröket - de a dolgok bonyolódnak, amikor egy olyan rejtélyre bukkannak, amely megváltoztathatja az általuk ismert világot. A sorozatot elkaszálták, de ti szerettétek, így felkerült a listánkra.
#4

75 Az Usher-ház bukása  (2023)

(13) (1)

dráma | horror

Netflix

Mike Flanagan univerzuma egyre bővül, ezúttal Edgar Allan Poe 1839-ben megjelent, The Fall of the House of Usher című novelláját dolgozza fel a legújabb sorozatában. A horrordráma... több»

Ez a gótikus horrordráma-minisorozat potenciálisan a következő American Horror Story lehet. Lazán Edgar Allan Poe történeteire épül, de érdekes módon a művei által megalkotott fiktív karaktereket kapcsolja össze egy egységes narratívába. A középpontban Roderick Usher (Bruce Greenwood és Zach Gilford), egy korrupt gyógyszergyár vezérigazgatója és ikertestvére, Madeline (Mary McDonnell, Willa Fitzgerald) áll, aki COO-ként dolgozik. Amikor Roderick mind a hat gyermeke holtan végzi, egyértelmű, hogy valami gyanús dolog történik. Carla Gugino játssza Vernát, egy nőt az ikrek múltjából, aki sokféle alakot képes felvenni, leginkább egy hollóét. A mindenhol pozitív kritikákat kapó sorozat igazán egyedi a 19. századi klasszikusokhoz képest, amelyet egy még sötétebb szűrőn keresztül mesélnek el a kis képernyőn. A horror és az allegorikus történetek rajongói számára egyaránt tökéletes, intelligens és mélyen kreatív sorozat.
#3

akció | animáció | kaland

Netflix

A nagysikerű kultfilm, a Scott Pilgrim a világ ellen folytatása anime sorozat formájában az eredeti sztárok, köztük Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Chris Evans és Anna... több»

Az év végén megjelenő Scott Pilgrim rákapcsol pontosan az, amire a Scott Pilgrim a világ ellen című film és Lee O'Malley képregénysorozatának rajongói vártak. Az animációs sorozat beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, és elsöprően pozitív kritikákat kapott. A sorozat a könyvek és a 2010-es film eseményeinek alternatív újramesélése. Az alapfeltevés ugyanaz maradt: Scott Pilgrim (Michael Cera, Finn Wolfhard tinédzserként, Will Forte pedig idősebbként) egy indie zenekar tagja, aki beleszeret a titokzatos Ramona Flowersbe (Mary Elizabeth Winstead). De mielőtt randizhatna vele, meg kell küzdenie és le kell győznie hét gonosz exét. Ebben az értelmezésben Scott elveszíti az első csatát. Ramona azonban később megtudja, hogy a fiú valójában még életben lehet, és elhatározza, hogy kideríti, mi történt vele.Eközben az egyes exek élete drasztikusan megváltozik az események hatására. A sorozatot dicsérték, mert ugyanolyan szívvel és szellemességgel rendelkezik, mint a film, anélkül, hogy egyszerűen csak animációs formában megismételné ugyanazt a történetet. Van egy új csavar, és a rajongók imádják.
#2

dráma | történelmi

Netflix

A következő évad ott folytatódik, ahol az 5. évad véget ért, és a walesi hercegnő halála előtti utolsó napokról szól, amikor egy autóbalesetben életét vesztette ő és... több»

Egy korszak végéhez érkezett A korona, amely az előre meghatározott hat évaddal valóban véget is ér. A királyi családról és II. Erzsébet királynő uralkodásáról szóló történelmi dráma hatodik évada két részből áll, és az 1997 és 2005 közötti időszakot öleli fel. A legmeghatározóbb pillanatok között szerepel Diana hercegnő románca Dodi Fayeddel, valamint tragikus halála. Szó esik még Vilmos herceg és Kate Middleton bimbózó kapcsolatáról, valamint Károly herceg (ma már Károly király) és Camilla esküvőjéről. Keserédes befejezése ez a sorozatnak, amelyet a jelmezek, a színészi játék, az írás és még sok más miatt dicsértek. A korona egyike azoknak a sorozatoknak, amelyeket még azok is lenyűgözőnek találnak, akik nem rajonganak a királyi családért. Bár a 6. évad nem foglalkozik néhány közelmúltbeli eseménnyel, köztük Harry herceg a királyi családból való távozásával, valamint II. Erzsébet királynő halálával, az alkotás továbbra is a 21. század egyik legjobb tévésorozata marad.
#1

dráma | krimi | misztikus

Netflix

Mickey átállt az ingatlanjogra, hogy meg tudjon élni… egészen addig, amíg egyik ügyfelét gyilkossággal nem vádolják.   több»

A karizmatikus Manuel Garcia-Rulfo visszatért a második évadra Mickey Hallerként és hamar belekeveredett egy gyilkossági ügybe, ahol történetesen összejött az egyik gyanúsítottal. A bimbózó - és etikátlan - románc váratlan pezsgést adott az évadhoz, miközben Mickey a lányát és volt feleségeit is érintő mellékszálak folyamatosan mozgásban tartották a cselekményt. Az Amazon Bosch-jával párhuzamos univerzumban létező Bosch ügyvéd féltestvérének története továbbra is egy szolidan lebilincselő elem a Los Angeles-i krimisorozatok kánonjában.