66 Troll  (2022)

Új királya van a Netflixnek, de legalábbis új helytartója a nem angol nyelvű filmek között. Míg korábban ebben a kategóriában a spanyol A platform vagy a német Vérvörös égbolt volt a csúcstartó, addig mostantól ezt a titulust a norvég Troll tudhatja magáénak.

A Troll az utóbbi években újra igen népszerű kaiju-filmek táborát erősíti, vagyis lényegében arról szól, hogy egyszer csak felbukkan valami marha nagy lény, ami letarolja a fél országot, mire az emberek valahogy megállítják. Ez a lény ezúttal egy troll, amely a norvég mitológiában egyébként is elég előkelő helyet foglal el.

A sztori szerint egykoron trollok családjai járták a vidéket, de amikor az emberek áttértek a keresztény vallásra, elpusztították őket vagy felkergették a hegyek közé, ahol aztán a napsugaraktól kővé váltak. Aztán eltelt jó ezer év és egy hegyi alagútépítés robbantása felébreszt egyet a trollok közül, amely útnak indul Oslo felé. A norvég hadsereg egy paleontológus segítségével próbálja meg megállítani a lényt.

Amennyire elsőre bagatellnek hangzik a történet, a Troll annyira képes vele jól működni. Tulajdonképpen semmivel sem bárgyúbb a sztori mint bármelyik Godzilla vagy King Kong mozi története. Legfeljebb a troll túlméretezett orra tekinthető komikusnak a filmben.

Ennek megfelelően nem csak remek kritikákat kapott a film (a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 88 százalékot kapott), de a nézettségi listák élére is odakerült és rekordot is döntött. Míg a korábban említett A platform 108 millió órányi megtekintést tudott felmutatni, a Vérvörös égbolt pedig 110 millió órányit, addig a Troll most, két héttel a premier után már 128 millió óránál jár. Jelenleg világszerte 93 országban benne van a Netflix nézettségi top10-es listájában.