Ha van olyan Marvel gonosztevő, akit eddig egyszerűen képtelenek voltak hitelesen ábrázolni a mozivásznon, akkor az Doctor Doom. És még sokan mások, de most koncentráljunk rá. Először a 2005-ös Fantasztikus négyesben láthattuk, majd visszatért a folytatásban is. És persze a 2015-ös borzasztó Fantasztikus Négyes remake-ben is láthattuk. De sosem volt az igazi.

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy sokak kedvenc őrült-zseni gonosztevője, Doctor Doom a nem megfelelő casting és színészválasztás végett vált lényegében nevetség tárgyává a mozivásznon. 2005-ben és 2007-ben Julian McMahon keltette életre a karaktert, míg 2015-ben Toby Kebbell alakította.

Sokkal nagyobb az esély, hogy a bukás nem a színészválasztáson, hanem már az alap koncepció szintjén garantált volt. A stúdió ugyanis mindenképpen alacsony korhatás-besorolású filmet szeretett volna készíteni, ezért végül sokat finomítottak az eredetileg elég ijesztőnek tervezett karakteren.

Azt viszont talán kevesen tudják, hogy annak idején, a 2005-ös Fantasztikus négyeshez eredetileg nem Julian McMahont, hanem Nicolas Cage-t nézték ki a szerepre. Már csak azért is, mert a Ryan Unicomb által megtervezett karakter eleve nagyon hasonlított rá. Az eredeti koncepció még sokkal komorabb, sötétebb lett volna, amihez egy jóval nyersebb Doctor Doomot álmodtak meg. Ehhez Nicolas Cage tökéletesen passzolt volna. Ám a fent említett korhatár-besorolási cél miatt végül sokkal gyermekbarátabb változatot hoztak össze, így Nicolas Cage is kiesett a képből.

Érdekesség, hogy nem ez volt az első szuperhős-mozi, amiről az utolsóelőtti pillanatban maradt le a színész. Sokáig úgy volt, hogy ő lehet Superman, sőt, már próbaforgatásokon az ikonikus piros-kék ruhát is magára ölthette. Végül arról is lemaradt. Így egyelőre az egyetlen szuperhős-szerep, amit a nevéhez köthetünk, az a 2007-es A szellemlovas (és 2011-es folytatása) volt.