Nincs helye a nemi erőszaknak a 15 év alattiaknak szóló filmekben

A britek kicsit átvariálnák a filmek korhatáros besorolásának szabályzatát.

A British Board of Film Classification, vagyis az Egyesült Királyság azon szervezete, amely a filmek korhatáros besorolásának feltételeit szabja meg, nemrég egy 10 000 fős kutatást végzett arról, hogy a szülők mit és mit nem tartanak elfogadhatónak a korhatáros filmekben.

A felmérésből az derült ki, hogy a nemi erőszak ábrázolása egy olyan téma, ami a szülők szerint nem való a gyerekeknek – vagyis az ilyen filmek a 15+ korhatáros besorolást kapják majd. Példának hozták fel Keira Knightley A hercegnő című filmjét, ami jelenleg a 12-es besorolást kapta, mégis van benne nemi erőszak.

A szülők nagy része szerint ez nem való egy 12 éves gyereknek. Sokak szerint bőven elég, ha a néző tisztában van a nemi erőszak megtörténtjének tényével, de a gyerekeknek is szóló filmekben semmi értelme vizuálisan is részletezni azt. A besorolás módosításának terve kitér arra is, hogy abban az esetben, amikor a nemi erőszak ábrázolása hosszabb, illetve részletesebb, a filmnek már a 18-as besorolást kell kapnia.

A változtatásokat a szervezet a streaming-szolgáltatásokra is ki akarja majd terjeszteni.

A BBFC szabályzata a mentális egészséget, öngyilkosságot vagy önsebzést érintő kérdésekben nem változik majd, mert a szülők szerint a jelenlegi besorolás megfelelő.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kamaszok 95 százaléka azt szeretné, ha a streaming-szolgáltatások által vetített filmek korhatáros besorolása megegyezne a tévé- és mozifilmekével.

Az új szabályok február 28-án lépnek majd életbe.