Orosz-ukrán háború: Segítségnyújtást ígér az Európai Filmakadémia A kép forrása: Silver Ringvee/Unsplash

Az Európai Filmakadémia támogatást ígér Ukrajának, és keresik a gyakorlati segítségnyújtás lehetőségét.

Hajnalban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, melyet az Európai Filmakadémia sem hagyott szó nélkül, és támogatásáról biztosította a szervezet ukrán tagjait.

"Azonnal túl kell lépnünk a "gondolatokon és imákon", és arra kell koncentrálnunk, hogy milyen gyakorlati segítséget tudunk nyújtani a tagságunknak és közösségünknek" - mondta a Variety-nek Mike Downey, az Európai Filmakadémia elnöke és a veszélyben levő filmkészítők nemzetközi koalíciójának elnökségi tagja. "Még túl korai lenne tudni, hogyan lehetne a legjobban segíteni, de figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását, és tárgyalásokat folytatunk a lengyelországi határhoz közelebbi partnerekkel és tagokkal, és a helyszíni ismeretek alapján kidolgozzuk a válaszadás és segítségnyújtás legjobb formáját" - mondta. Hogy milyen formában valósulhat meg a segítségnyújtás, azt egyelőre nem lehet tudni.

"Ehhez jön még az a probléma, hogy a filmes közösségben sokan hevesen oroszellenes nézeteket vallanak, és ha ez egy elhúzódó megszállássá válik, az tovább súlyosbíthatja az amúgy is nehéz helyzetet" - tette hozzá Downey.

Az Akadémia a mai napon támogató levelet küldött több mint 60 ukrán tagjának, amelyet Downey, Agnieszka Holland rendező, a szervezet elnöke és Matthijs Wouter Knol vezérigazgató és rendező írt alá.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a feszültség jelenlegi napi szintű fokozódása bizonyára hatással van az önök életére és egészségére, moráljára és kreatív munkájára" - olvasható a levélben. "Az Európai Filmakadémia több mint 4200 tagból álló közössége nevében szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat Önökkel."

"Az európai filmművészetet mindig is fontos értékek formálták. Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok kulcsfontosságúak a filmkészítők számára a legjobb munkakörülmények megteremtésében. Akadémiaként és munkánk révén határozottan kiállunk ezen értékek mellett, és tiltakozunk minden jogsértés ellen" - tette hozzá a levél. "Nyugodt lehetsz, hogy mögötted állunk, és támogatjuk a munkádat a tőlünk telhető legjobb módon".

Az orosz fegyveres erők jelenleg is támadják Ukrajnát. A háború kirobbanására több híresség is reagált, melyről itt írtunk bővebben