Összeesküvés elmélet – Mi köze van Jodie Fosternek a Ronald Reagan elnök ellen elkövetett merénylethez?

1997-ben került a mozikba Richard Donner filmje, az Összeesküvés-elmélet Mel Gibsonnal és Julia Roberts-el a főszerepben. A rendező talán egyik legizgalmasabb thrillere noha nem nyerte el egyöntetűen a kritikusok elismerését, ennek ellenére számtalan olyan rejtett utalást tartalmaz, amelytől talán még a legelszántabb összeesküvés-elmélet kedvelőket is kirázza a hideg.

A film története szerint a taxisofőrként dolgozó Jerry egyáltalán nem emlékszik a múltjára, csupán halvány sejtései vannak, amelyek ugyanakkor félelemmel töltik el. Szabadidejében egy saját kis lapot szerkeszt, amelyben hihetetlenebbnél hihetetlenebb elméleteket tár fel, Jerry szerint ugyanis minden mindennek összefügg, amely a társadalomban történik. Elméleteivel olykor pedig utasait is bombázza, időnként pedig egy csinos ügyvédnőhöz próbálja azokat eljuttatni. Egy nap azonban Jerryt váratlanul elrabolja egy titokzatos pszichiáter, Dr. Jonas. Az ügyvédnő pedig kénytelen szembenézni egy sötét igazsággal, amely csupán kormányzati ügyekről, hanem édesapja rejtélyes haláláról is lerántja a leplet.

Kezdjük talán egy könnyebben emészthető utalással. Jerry első kórházi jelenetében, amelyben a szereplő a Geronimo szót írja a szoba falára, nehezen kivehetően látszik a kórterem 322-es számozása. A számsor közismert az összeesküvés-elmélet gyártók körében, miszerint a Yale Egyetem egyik közösségének címére utal, ahol állítólag megtalálható Geronimo koponyája. Térjük most rá azonban a film egy sokkal komolyabb és sötétebb kulisszatitkára.

A film története Ronald Reagan ellen elkövetett merényletre is tartalmaz utalást, amelyet John Hinckley, Jr. követett el. Hinckley-ről később azzal indokolta tettét, hogy megpróbálta lenyűgözni Jodie Fostert, akibe akkoriban megszállottan szerelmes volt.  Jodie Fostert pedig korábban szintén felkérték az ügyvédnő, Alice Sutton szerepére, amelyre a színésznő kénytelen volt nemet mondani, mivel épp a Kapcsolat című filmen dolgozott.  

akció | misztikus | thriller

Jerry számára valóságos rejtély a saját múltja. Szinte semmire nem emlékszik, sejtései azonban rossz érzésekkel töltik el. A férfi újabb és újabb összeesküvés elméleteket... több»