84 Pán Péter  (1953)

Ki ne szeretne örökké gyerek maradni? Ez egy igencsak esszenciális összefoglalása a Disney egyik legsikeresebb és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendő animációjának, a Pán Péternek.

A stúdió alapítójának alighanem az egyik legnagyobb álma válhatott valóra a produkció elkészítésével. Egy iskolai darabban ugyanis maga Walt Disney is alakította Pán Péter szerepét. „Soha egy színész sem azonosult annyira a karakterre, mint én akkoriban” – nyilatkozta egy alkalommal a mester.

Noha Disneynek valóban nem volt könnyű megszereznie a filmesítési jogokat, a Pán Péter háttértörténete igencsak szívet melengető. Az azonos című kötet szerzője, J.M. Barrie ugyanis az Ormond Street Kórházra ruházta a jogokat. Noha az intézmény az átruházással hatalmas összegektől esett el, a későbbiekben maga a Disney kezdeményezett egy partnerkapcsolatot, amely együttműködés keretében az árva gyerekeket támogatják a filmből befolyó bevételből.

Sajnos azonban a mese történetét némileg árnyalja, hogy a főszereplőnek hangját kölcsönző Bobby Driscollt teljesen felemésztette a filmipar a későbbiekben. Bobby a következő években súlyos kábítószer problémákkal küzdött, börtönviselté vált, majd nagyon fiatalon, mindössze 31 évesen szívelégtelenségben elhunyt.