Egy hátborzongató hármasgyilkosság inspirálta a Péntek 13-at?

Bár a péntek 13-hoz kapcsolódó babonák egészen a bibliai időkig nyúlnak vissza, de még manapság is rengetegszer kerül elő a balszerencse témája a 'jeles' dátum kapcsán. Ebben egészen biztosan nagy szerepe van a popkultúrának és Hollywoodnak is, legfőképp pedig az 1980-ban indult, Kevin BaconBetsy Palmer és Tom Savini nevével fémjelzett Péntek 13 horror franchise-nak is. Jason Voorhees a horror zsánerének ikonikus alakjává vált az elmúlt közel negyven évben, de vajon mi inspirálta Sean S. Cunningham filmjét? Kult rovatunkban most ennek jártunk utána.

Mielőtt azonban rátérnénk cikkünk konkrét témájára, kezdjük a történetet az egyik, ha nem a legismertebb finn black metal zenekarral, a Children of Bodommal. Most még talán nem világos, hogyan jutunk el innen a Péntek 13 franchise-ig, de közelebb vagyunk, mint gondolnátok.

Nos, a Childer of Bodon nem egy random, kitalált név, hanem egy utalás a Bodom-tavi mészárlásra, mely 1960. június 5-én történt meg, igaz, nem péntek tizenharmadikán. Ekkor történt, hogy négy fiatal kempingezni indult a Finnországban található Bodom-tóhoz, a helyszín pedig kísértetiesen hasonlított a Cunningham filmjében látható Camp Crystal-tó környezetéhez. Ha nem hisztek nekünk, nézzétek meg a saját szemetekkel a Google Street View-val.

Az éjszaka folyamán egy késsel felfegyverkezett pszichopata hidegvérrel lemészárolt három tinédzsert, és bár több szemtanú is látta az elkövetőt a környéken, a gyilkost sosem kapták el, az ügy pedig azóta is lezáratlan.

Bár a rendező sosem vallotta be nyíltan, hogy ez az eset inspirálta volna, a franchise rajongói közt máig ez számít a legnépszerűbb elméletnek. Ha belegondolunk a történetbe, nem is véletlenül.

Jason az elmúlt négy évtizedben számos alkalommal tért vissza a mozivászonra, 1982-ben Michael Avallone egy regény keretei közt is megírta a maszkos gyilkos rémtetteit, 1993-ban pedig a képregények világában (Jason Goes to Hell) is bemutatkozott Andy Mangelsnek köszönhetően.

63 Péntek 13  (1980)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok... több»