Így hamisította meg a történelmet a Disney klasszikus (Pocahontas)

Nem semmi felhajtás csapott a Disney a Pocahontas premierje kapcsán. 1995. június 10-én a Central Park legnagyobb egybefüggő zöldfelületén egy nyolcvan láb magas vetítővásznon mutatta be a stúdió hozzávetőlegesen 100 ezer néző előtt, nem csoda, hogy ezzel az animációs klasszikus nevéhez fűződik a filmtörténet legnagyobb szabású bemutatója. De vajon mennyire volt hűséges a történelemhez a produkció? Kult rovatunkban most ennek jártunk utána.

Bár a premierje kétségkívül sokaknak okozott életreszóló élményt, a Mike Gabriel és Eric Goldberg rendezésében bemutatott Pocahontas világszerte milliók szívébe lopta be magát. A Disney animációs klasszikusa csak a hazájában 141 milliót keresett, míg összbevételei megközelítették a 350 millió dollárt, mindezt 1995-ben! Nem meglepő, hogy ezekkel a számokkal a film az adott év negyedik legmagasabb bevételeket produkáló filmje lett, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kritikusok is imádták.

Mindettől függetlenül, és a film minőségét nem firtatva, sokan emeltek szót a Pocahontas pontatlanságai mellett. Persze, hogy mennyire kell történelmileg hűnek lennie egy valós történet alapján készült animációs filmnek, az kérdéses lehet, de most koncentráljunk a tényekre.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy John Smith az újvilágba való érkezésekor Pocahontas még csak tíz éves volt, kettejük kapcsolata pedig távol állt attól, amit romantikusnak nevezhetnénk, és attól, amit az animációs filmben láthattunk. De ez még távolról sem minden. Pocahontast 1613-ban az angol hódítók elrabolták, végül a lány Rebecca néven élte le az életét John Rolfe feleségeként. Az igazi neve ráadásul Matoaka volt, a Pocahontas csak a beceneve, ami nagyjából annyit tesz: csintalan.

Bár sokan rámutattak ezekre a ténybeli eltérésekre, a Pocahontas apját szinkronizáló indián származású Russell Means egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy "ez Hollywood valaha készült legjobb filmje az indiánokról," de Mel Gibson is védelmében vette a produkciót. A Playboynak nyilatkozva arra mutatott rá, hogy egy ilyen filmnek nem kell történelmileg pontosnak lennie, "már csak azért sem, mert van benne egy kicseszett beszélő mosómedve."

Nos, ennek az érvelésnek a meggyőző erejét ezúttal nem vonjuk kétségbe.  

85 Pocahontas  (1995)

animáció | családi | dráma | kaland | musical | romantikus

John Smith sok társával együtt a pénz reményében érkezik az Újvilágba, és fel van készülve rá, hogy ha kell, megküzdjön a barbár vademberekkel, akik ellenük szegülnek. Nem... több»