Az elmúlt két hét történései az Egyesült Államokban kétségtelenül elindítottak egy folyamat, amely Hollywoodra is kihat.

Az HBO Max az egyik legújabb streaming szolgáltatóként arra szánta el magát, hogy ideiglenesen leveszi a műsorkínálatából az 1939-ben megjelent, klasszikusnak számító Elfújta a szél című filmet, mivel az túlságosan pozitív színben tünteti fel a rabszolgatartást, az afroamerikai embereket pedig előítéletesen mutatja be.

A film Margaret Mitchell 1936-ban megjelent azonos című regényét dolgozza fel, közvetlenül az amerikai polgárháború után. A szolgáltató a döntést azzal indokolta, hogy az idő múlásával a sztori enyhén szólva sem közvetít pozitívnak mondható üzenetet, hiszen a film boldognak láttatja a rabszolgákat, akik elégedettek a körülményekkel és végsőkig hűségesek fogvatartóikhoz.

Az Oscar-díjas rendező John Ridley a héten már felszólította az HBO-t hogy vizsgálja felül a film műsoron tartását, mindezt azzal indokolva, hogy romantikus színben tünteti fel a Konföderációt és pozitív színben tünteti fel a rabszolgatartó Delet.