91 Gran Torino  (2008)

Korábban szinte nehéz volt elképzelni, bő egy évtizeddel a bemutatása után azonban rasszizmus gerjesztésével vádolták meg Clint Eastwood nagysikerű filmjét, a Gran Torinót.

A Gran Torinót voltaképpen annak a filmnek is lehetett mindeddig definiálni, hogy sokat tett a hmong-amerikai közösség elfogadásáért, fokozatosan lefejtve a szóban forgó etnikai csoportról kialakult sztereotípiákat.

A film egyik kulcsszereplőjét, Thaót alakító Bee Vang állítása szerint azonban a Eastwood rendezése valójában többet ártott, mint használt. A színész mindezt az ázsiai származású amerikaiakkal szemben egyre nagyobb mértéket öltő ellenszenvvel kötötte össze, amely még Donald Trump elnöksége alatt alakult ki.

Vang úgy gondolja, hogy a Gran Torinónban elhangzó rasszista szitokszavak mára sokkal általánosabban használatosabbakká váltak emiatt, ám ez a feszültség szerinte már közvetlenül a bemutató után érezhető volt. A filmben felmerülő különböző gyűlölködő megjegyzések és beszólások gyakorlatilag legitimmé váltak emiatt, ha pedig kifejezte fenntartásait ezekkel szemben, akkor kérdőre vonták, hogy egyszerűen csak nem érti a viccet.

“Válság idején a szolidaritáshoz kollektív elkötelezettség szükséges. Erről semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, különben elveszik annak lehetősége, hogy egy jobb világot építhessünk” - írja Bee Vang színész, aktivista.