Az A24 A bálna című filmje a limitált forgalmazású kasszasikerrel az év legnagyobb nyitóhétvégéjét produkálta egy művészfilm esetében.

A Brendan Fraser főszereplésével készült film, amelyben egy elhízott remete próbál újra kapcsolatba lépni a lányával, mindössze hat moziban 360 000 dollárt hozott, ami vetítésenként 60 000 dollárt jelent. Ezek a jegyeladások a 2022-es év legmagasabb mozinkénti átlagát jelentik, és a COVID-19 járvány kezdete óta a második legnagyobb átlagot a limitált forgalmazású filmeknél. Az év további legjobb moziszínházi átlagai az A24 Minden. Mindenhol. Mindenkor (50 000 dollár) és a Searchlight A sziget szellemei (46 000 dollár) című filmjéhez tartoznak.

Darren Aronofsky rendezőnek 2010-es Fekete hattyú óta ez a legjobb mozinkénti átlagú debütálása. A bálna kezdeti jegyeladásai lenyűgözőek, mivel a COVID-időkben ez egy nehéz piac az indie filmek számára. 

A következő hétvégén A bálna hat mozivásznon marad New Yorkban és Los Angelesben. Az A24 számára az igazi teszt az lesz, hogy A bálna képes lesz-e fenntartani a lendületet, amikor a film december 21-én országos terjesztésűvé válik. A világjárványos időkben a művészfilmek számára nehézséget jelent, hogy a kritikusok elismerését mainstream sikerre váltsák.

Ami a 2022-es megjelenéseket illeti, csak egy indie film, az A24 Minden. Mindenhol. Mindenkor című, idősíkokkal foglalkozó sötét vígjátéka tudott kereskedelmi sikereket elérni, és világszerte 100 millió dollárt termelt.

Más elismert filmek, amelyek valószínűleg ott lesznek az Oscar-versenyben, mint a TÁR (5,3 millió dollár) vagy A szomorúság háromszöge (4 millió dollár) nem találtak visszhangra a nagyobb közönség körében, annak ellenére, hogy ígéretes startot produkáltak a korlátozott forgalmazásban. 

"Még hosszú út áll előttünk, de az idei szezonban eddig a közönség többnyire otthon marad az év végi díjkiosztó filmekre" - mondta David A. Gross, aki a Franchise Entertainment Research nevű filmes tanácsadó céget vezeti. 

Eddig elmondhatjuk, hogy A bálna a Velencei Filmfesztiválon erősen debütált. Fraser, aki a filmben Sadie Sink és Hong Chau oldalán játszik, úgy néz ki, hogy az Oscar-díj átadásakor a legjobb színésznek járó díjért való versenyben találhatja magát.

A Variety kritikájában Owen Gleiberman vezető filmkritikus dicsérte Fraser alakítását, és "jobb színésznek - ravaszabb, finomabb, kísértetiesebb - nevezte, mint valaha volt". A kritikák azonban megosztóak voltak, mások a kövér emberek filmbeli ábrázolását kritizálták. A Vanity Fair kritikusa, Richard Lawson szerint a film nem érte el a célját, és azt írta, hogy "Darren Aronofsky rendező és sztárja, Brendan Fraser az empátiára törekednek, de nem érik el a céljukat".

75 A bálna  (2022)

dráma | vígjáték

Charlie, a 270 kilós, visszahúzódó angoltanár megpróbál újra kapcsolatba kerülni 17 éves lányával, Ellie-vel. Charlie elvesztette a lányát, amikor elhagyta a családját egy... több»