A klasszikus zene nemzetközi világában játszódó film középpontjában Lydia Tár áll, akit széles körben az egyik legnagyobb élő zeneszerző-karmesternek tartanak, és aki egy nagy német zenekar első női vezető karmestere.
Todd Field rendezésének főszerepeiben Cate Blanchett, Mark Strong,… több»
Kezdhetném azzal az elcsépelt és kicsit bárgyú közhellyel, hogy: kérem vissza azt a közel 2 óra 40 percet amit erre a filmre szántam és teljesen jogos is lenne. Ez a film egy nagy 0. Az se történik meg benne ami megtörténik. Nem arról van szó, hogy nem szeretem a lassú mesélős filmeket, mert pont de. Például a Hologram a királynak az szerintem egy teljesen jó film. Ezt viszont csak azért néztem mindig egy kicsit tovább, mert vártam, hogy végre egy jelenetből egyszer csak kisül valami, de nem. Egyszer sem. A végén meg már azért nem nyomtam ki, mert egyszerűen nem hittem el, hogy tényleg nem. A legvégén azt a kis "fricskát" akár még értékelhettem is volna, ha nem előzte volna meg 2 óra 35 perc semmi. Ha jót akarsz helyette ennyi idő alatt megnézel két rendes filmet, ezt meg hagyod a fenébe.
Érdekes társadalmi témákat boncolgat remek alakításokkal és dialógusokkal. Blanchett remekel, egyszerűen zseniális, viszont a film tempója nem az igazi, bár nem tudom, mit lehetett volna kivágni belőle. Abszolút többször nézős film, de a hossza miatt... több»
A Tár egy karmester zuhanását mutatja be. Sajnos mindezt olyan lassan és szárazan teszi, hogy akit nem érdekel a zene ezen területe, az messzire kerülje el ezt a filmet! Bő másfél óra kell, hogy egyáltalán bármilyen konfliktus megjelenjen, és a film egy furcsa irányba indul el kicsivel később. Rövid időre gótikus horror elemeket kapunk, azonban sajnos ezek sem izgalmasak vagy érdekesek annyira, hogy életet leheljenek ebbe a történetbe, messze túl személytelen és távolságtartó szinte minden karakter. A lassú a tempó és végtelen sok beszélgetés egyszerűen nem mesél el semmit. Sajnálatos, mert Cate Blanchet alakítása remek.
A film összbevétele 6 353 613 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 31 977 294 forintot termelt. A hazai mozik összesen 16 220 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A jelenet, amelyben Lydia a Juilliard hallgatóinak tart előadást, egyetlen, megszakítás nélküli jelenet (hosszú snitt, vagy ahogy a filmes szakmában szokták hívni: Jancsó-snitt), amelyben az operatőr gyakorlatilag bejárja az egész előadótermet.
(filmtro.hu)A zenekar játékának jelenetei 100%-ban valósak. Cate Blanchett valóban a Drezdai Zenekart vezényelte.
(csd)Cate Blanchett a szerep kedvéért újratanult zongorázni, megtanult németül, és megtanulta, hogyan vezényeljen nagyzenekart.
(csd)A sikolyok, amelyeket Lydia hall, amikor az erdőben kocog, Heather Donahue hangja a kultikus Ideglelés című filmből.
(csd)A filmben két olyan színész szerepel, akik korábban az Indiana Jones-franchise gonosztevőit alakították. Cate Blanchett Irina Spalko ezredest alakította az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008) című filmben, Julian Glover pedig Walter Donovant az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című filmben.
(csd)