Robert Downey Jr. elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Robert Downey Jr. gyors észjárású, önelégült hollywoodi cirkuszmester karaktere azt jelenti, hogy szinte mindig ő irányítja, mi történik a kamera előtt.

A pénteken a Telluride Filmfesztiválon debütált dokumentumfilmben azonban A vasember sztárja a Parkinon-kórban szenvedő apjával való kapcsolatát vette górcső alá - a világ egyik leghíresebb sztárjának sokkal sebezhetőbb portréját tárva elénk.

A Sr. című alkotás egyszerre tisztelgés híres rendező apja előtt, aki egy életen át elkötelezte magát az abszurd, szatirikus független filmek mellett, és kettejük viharos apa-fiú kapcsolatának átfogó feltárása. Idősebb Robert már akkor bejuttatta fiát az első filmjébe azzal az egysoros mondatával, hogy "Van szőr a golyóidon?", amikor a kis Robert még csak öt éves volt. De a drogok és a művészet összefonódtak a nyüzsgő manhattani otthonban, ahol RDJr felnőtt, és az apja elismerte, hogy a mestersége nevében hiányzott sokszor fia mellől, és megbánta, hogy hagyta, hogy Jr. kipróbálja a szereket. Mindkét férfi küzdött a függőséggel és a józansággal.

"Igazi különc volt. Ez egyfajta megváltástörténet, aminek nincs happy endje, de vicces. És ezek a kedvenc történeteim" - mondta Downey Jr. a fesztivál vetítését követő kérdezz-felelek során.

A Chris Smith () által rendezett film végső soron két megközelítés metaegyvelege: Robert Downey Jr. dokumentumfilmet készít apjáról, míg Robert Downey Sr., - aki 2021 júliusában, 85 évesen hunyt el - épp utolsó filmjét igyekszik megrendezni.

Downey Jr. felesége, Susan Downey csak később sürgette férjét, hogy egyesítse a koncepciókat. "Susan azt mondta: 'Nem csinálhatunk tovább két filmet. Ennek k*rvára nincs értelme" - emlékezett vissza a színész, a fesztivál közönségének nevetése közepette.

Downey Jr. elmondta, hogy "a folyamat felénél" jött rá, hogy olyan filmet készít, amely az apja halálával zárul majd.

"Susan apja meghalt, ez pont a járvány csúcsán volt" - mondta - "Furcsa dolog ez... amikor Susan épp feldolgozza az apja elvesztését - aki egyébként egy kib*szott szent -, és aztán azzal foglalkozik, hogy segítsen nekem elkészíteni egy tisztelgést az apám előtt." 

A filmben szerepel a sztár egyik utolsó látogatása legyengült apjánál, aki ágyhoz kötött lett. Downey Jr. megmutatja magát, amint a látogatás közepén videohívást folytat a terapeutájával.

A filmben a színész fia, Exton is feltűnik nagyapjával, így a Downey-k három generációja van együtt a képernyőn.

Végül Downey elmondta, hogy úgy érzi, a párbeszéd, amelyet a film apa és fia között indított el, jobban megértette azt a kort, amelyben felnőtt, olyannyira, hogy: "ez már nem is igazán egy film rólam és az apámról. Ez egy meditáció több generáció egy korszakáról. És úgy gondolom, hogy [ha ennek] a generációnak nagyobb esélye van arra, hogy a 'művészet' részét az összes trauma része nélkül csinálja, az nagyszerű lenne".

Az Sr. a 2022-es Telluride Filmfesztiválon kerülhet a közönség elé.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Team Downey (@officialteamdowney) által megosztott bejegyzés