Ronin – Ez a titok a film autós üldözős jelenetei mögött

Az 1998-as Ronin sajnos nem azon kevés filmek egyik, amelyekben San Bean karaktere életben marad. Mindezek ellenére Robert De Niroval, Jean Renoval és Stellan Skarsgårddal a mai napig egy időtálló, pörgős akciófilmnek számít.

A film története szerint egy párizsi kocsmában hat titkos ügynök találkozik, hogy elvállalják életük legveszélyesebb megbízását. A küldetés ezúttal azonban egyáltalán nem a haza védelméről vagy érdekeiről szól, hanem egyszerűen csak a pénzről. Egy táska megszerzése a cél, amelyet egy ismeretlen megbízó akar megkaparintani magának.

Bár a sztori elején a nézők kapnak egy frappáns definíciót a film címéről, amely szerint a Roninoknak nevezték a középkori japánban azokat a szamurájokat, akik elárulták az esküjüket és szembefordultak urukkal. Napjainkban azonban a „ronin” kifejezést azokra a diákokra is értik, akiknek nem sikerült felvételt nyerniük az általuk választott egyetemre, ugyanakkor képesek továbbra is éveken át tanulni, hogy megismételjék a felvételi vizsgát.

De, hogy ne kanyarodjunk el teljesen a filmünktől: ha valamiben igazán bővelkedik a Ronin, azok az elképesztően látványos autós üldözős jelenetek. A film készítői szemmel láthatóan sem időt, sem energiát, és legfőképpen pénzt nem kímélve vették fel a produkció utolsó üldözős jelenetét, amely elkészítéséhez csaknem 300 dublőrt szerződtettek, hogy igazán hatásosra sikerüljön.