Bár az OpenAI visszavonta a Sky nevű mesterséges intelligencia hangját, amely Scarlett Johansson hangjára hasonlít, a színésznő jogi képviselete szerint az ügy mögött sokkal több áll.

Johnasson ugyanis azt állítja, hogy az OpenAI alapítóját, Sam Altmant tájékoztatták a színésznő ellenvetéseiről a hangfunkcióval kapcsolatban, ennek ellenére mégis erőltette, hogy a frissítés megtörténjen.

Órákkal azután, hogy az OpenAI elejtette az interaktív Sky hangot, amely egyike volt a ChatGPT frissítés öt hangjának, Johansson a saját nyilatkozatot adott ki, amelyben részletesen beszámol a történtekről, amelyek szerint Altman ugyan engedélyt kért a színésznő hangjának felhasználására, de azt elutasították.

“Tavaly szeptemberben kaptam egy ajánlatot Sam Altmantól, aki fel akart venni a jelenlegi ChatGPT 4.0 rendszer hangjának megszólaltatására. Azt mondta, hogy úgy érzi, hogy a rendszer hangjainak megszólaltatásával áthidalhatom a technológiai cégek és a kreatívok közötti szakadékot, és segíthetek a fogyasztóknak, hogy jól érezzék magukat az embereket és a mesterséges intelligenciát érintő szeizmikus változást illetően. Azt mondta, úgy érzi, hogy a hangom megnyugtató lenne az emberek számára” - áll a színésznő által kiadott közleményben.

“Hosszas mérlegelés után és személyes okokból visszautasítottam az ajánlatot. Kilenc hónappal később a barátaim, a családom és a nagyközönség mind megjegyezte, hogy a Sky nevű legújabb rendszer mennyire hasonlít rám” - olvasható a továbbiakban.

Johansson hozzáteszi, hogy a megjelenés után Altman ismét kapcsolatba lépett az ügynökével, hogy megkérje a színésznőt, gondolja újra a kérését, a rendszer azonban már elérhető volt.

“Egy olyan időszakban, amikor mindannyian küzdünk a deepfake-ekkel és saját képmásunk, saját munkánk, saját identitásunk védelmével, úgy vélem, ezek olyan kérdések, amelyek teljes tisztázást érdemelnek. Várom a megoldást az átláthatóság és a megfelelő jogszabályok elfogadása formájában, amelyek segítenek biztosítani az egyéni jogok védelmét” - írja Johansson.

A témával kapcsolatban korábban ITT írtunk.