Stallone-t kifütyülték, miközben Rocky történelmet írt

Sylvester Stallone a legtöbb rajongó számára leginkább két karaktert juttat az eszébe: Rambót és Rocky Balboát. Míg előbbi a ’80-as évek akciófilmjeinek amolyan lexikális példája volt (kivéve az első részt, amely még pont nem erről szólt, annak még mondanivalója is volt), addig utóbbi sokak szemében máig az egyik legjobb sportfilmet jelenti. Az eddig hat plusz két filmet megért franchise tíz évvel ezelőtt történelmet írt, ám a rajongók emiatt egyenesen kifütyülték a sztárt.

Amikor 2010-ben kiderült, hogy a színész is bekerül az International Boxing Hall of Fame-be, rengetegen adtak hangot nemtetszésüknek, miszerint semmi keresnivalója nincs ott. Sylvester Stallone nem bokszoló, hanem színész, és akármennyire jól is játszotta el a buta, de a harcot soha fel nem adó Rocky Balboát, egyszerűen nincs helye a sportág legnagyobb legendái között.

Amikor végül 2011-ben sor került a ceremóniára, az soha nem látott tömegeket, 7-8 ezer embert mozgatott meg. Persze ők nem mind a színészre voltak kíváncsiak, hiszen ugyanezen a ceremónián került be Mike Tyson és Julio Cesar Chavez is a legnagyobbak közé.

Sylvester Stallone nem mint harcos, hanem mint megfigyelő kerülhetett be – ez állt a döntés hozó bizottság indoklásában. A színész a köszönőbeszédében is úgy fogalmazott, hogy bár ő maga nem bokszoló, átérzi és ismeri, milyen a ring körüli világ.

Ugyanakkor rengeteg rajongó kifütyülte őt, akik szerint megengedhetetlen, hogy egy fiktív karaktert egy napon említeni a sportág legnagyobbjaival. És ha mégis, akkor miért éppen Rocky Balboa és Sylvester Stallone kerülhetett be, amikor számos más nagyszerű film is készült a témában? Robert De Niro a Dühöngő bika Jake La Mottájaként is beférhetne ennyi erővel. Mások pedig azt pedzegették, hogy akkor már a Rocky filmek ellenfelei is beférnének: Apollo Creed, Cluber Lang vagy Ivan Drago is voltak olyan jók, mint Rocky, ők akkor miért nem kerülhetnek be?

Persze sokan meg is védték a színészt és a Rocky filmeket, amelyek valóban a sportfilm-történelem legjobbjai közé tartoznak. Nehéz is igazságot tenni a kérdésben, hiszen pro és kontra is rengeteg érv felhozható.