Azon lehet vitatkozni, hogy a Stranger Things negyedik évada jobb-e az előző háromnál. Azzal viszont már kevésbé, hogy az egyik legjobban megálmodott főgonoszt ebben az évadban láthattuk. Vecna pont azért olyan hátborzongató, mert mind közül messze ő a legemberibb. Spoiler miatt most nem mondanám el, hogy pontosan miért, aki látta már, az tudja.

Vecnát a brit Jamie Campbell Bower keltette életre, aki kétségtelenül zseniális alakítást nyújt a sorozatban. Érdemes tudni róla, hogy a színészet mellett a modellkedés és az éneklés sem áll távol tőle. 2020-ig saját bandája is volt. Talán ennek is köszönhető, hogy a színész fantasztikusan tud bánni a hangjával.

Erről a napokban Jimmy Fallon beszélgetős műsorában vendégeskedett, ahol sok érdekes témát érintettek. De az interjú csúcspontja az volt, amikor Jimmy Fallon megkérte, hogy ott élőben kezdjen el Vecna hangján beszélni. Mert talán kevesen tudják, de a szörnyeteg mély és hátborzongató orgánumát nem csupán számítógéppel keverték ki, hanem Jamie Campbell Bower maga adja elő.

De nem csak egyszerűen Vecnaként kellett beszélnie, arra kérték, hogy olyan filmes idézeteket olvasson fel, amelyek a lehető legmesszebb állnának bármitől, amit a valóságban Vecna valaha is kiejtene a száján. Az egyik ilyen mondat a Titanicból származott, egészen pontosan Rose szájából: „Jack, ó Jack. Azt akarom, hogy úgy rajzolj le, mint azt a francia lányt.”

Jamie Campbell Bower az interjús során azt is elmesélte, miként talált rá Vecna egyedi beszédstílusára. Elmondása szerint hónapokig dolgozott rajta, mire kifejlesztette. Ehhez a Hellraiser filmeket és azon belül is Doug Bradley stílusát tanulmányozta. És az énekesi képzettsége is segített neki, hogy megtalálja azt a mély, rockos hangzást, amit keresett. Persze a visszhangszerű hatáshoz kell némi technikai trükk is, de az érdem így is a színészé, ugyanis normálisan egyébként meglehetősen magas hangja van.