Michael Mann Szemtől szemben című filmje közel három évtizeden át ünnepelt krimieposzként állt az élvonalban - egy háromórás macska-egér játszma, melyben Al Pacino és Robert De Niro elképesztő alakítást nyújtottak Vincent Hanna zsaru és Neil McCauley bűnöző szerepében. Most, ennyi év elteltével Mann visszatért a közvetlen folytatással - ami angolul még a Heat 2. címet is viseli, csak nem biztos, hogy olyan formátumban érkezik, ahogyan azt várnánk.

Még idén nyáron regény formájában jelenik meg a folytatás, amely egyszerre játszódik a film után és előtt a A keresztapa II részének folytatás-prequel szerkezetében, és nagyrészt Hannára és Chris Shiherlisre (a filmben Val Kilmer által alakított karakterre) koncentrál. De bár a Szemtől szemben 2. először könyv formájában érkezik, Mann az Empire-nek elmondta, hogy nagyon is szándékában áll a filmvászonra is elkészíteni.

"Teljesen úgy tervezzük, hogy film lesz belőle" - mondja Mann az Avatar: A víz útja filmet népszerűsítő, abba mélyebb bepillantást nyújtó, hamarosan megjelenő új kiadványban. Tisztában van vele, hogy egy moziváltozat pokoli nagy vállalkozás lenne - és bár az idei Tokyo Vice-sorozattal a sorozatok világának területére merészkedett, a Szemtől szemben 2-t nem a kis képernyőre szánja. "Szerény film lenne? Nem. Egy nagyon drága sorozat? Nem" - mondja - "Ez egy nagy film lesz."

Csak néhány akadozó pont van: Egyrészt De Niro és Kilmer nem tudnák újra eljátszani a szerepüket ("Imádom őket, de hat évvel fiatalabbnak kellene lenniük, mint az eredeti filmben voltak"). Ráadásul a filmnek képesnek kellene lennie arra, hogy a jelenlegi hollywoodi viszonyok között is sikeres legyen. Mann azonban bízik az 1995-ös eredeti maradandó erejében. "Fenntartható a kultúrában" - indokolja - "Ismert. Becsaphatnám magam azzal, hogy az egész világ ismeri, de ha megnézzük, hogy több mint 20 éve kiemelkedő szerepet tölt be a home vidben, akkor ez a dolog valós lábakon áll. Az emberek még mindig nézik, az emberek még mindig beszélnek róla. Ez egy márka. Ez egyfajta Szemtől szemben univerzum, bizonyos értelemben. És ez mindenképpen indokolja egy nagyon nagyszabású, ambiciózus film elkészítését."

Egyelőre azonban a rajongók idén augusztusban már belecsöppenhetnek a könyv világába. "Lenyűgöző az a képesség, amivel mélyen elmerülhetsz a belső világodba, és ezt a legjobban egy regényben tudod megtenni" - magyarázza Mann a könyv-első megközelítést - "Megpróbálom ezt az élményt felidézni a filmjeimben, hogy a nézőt egy karakter belső világába helyezzem. A regényforma még nagyobb színteret biztosít ehhez számomra". 

Az Empire teljes Michael Mann-interjúját az Avatar: A víz útja című számban olvashatjuk majd, amely július 7-én, csütörtökön kerül a boltokba. Mann Szemtől szemben/Heat 2 című regénye - amelyet Meg Gardinerrel közösen írt - augusztus 18-án jelenik meg.