Stanley Kubrick utolsó filmjével feltette az i-re a pontot az életművében. A legendás rendező sajnos nem élte már meg a film premierjét, négy hónappal a Tágra zárt szemek mozikba kerülése előtt elhunyt.

Közel 400 napon keresztül tartott a film forgatása, ezzel pedig bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. Leszámítva a legjobb filmzenének járó Golden Globe- és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó César-díjra való jelölést, a Tágra zárt szemek nem részesült nagyobb elismerésben, hiszen a korabeli kritika nem igazán tudott mit kezdeni a filmmel.

A film története szerint Dr. William Harford és felesége, Alice Harford minden szempontból tökéletes házasságban élnek. Szakmájukban egyaránt sikeresek, anyagi helyzetük pedig ennél már nem is lehetne biztatóbb. Egy a gondjuk, hogy talán mindketten egy kissé belefásult a másik társaságába, ugyanakkor időnként féltékenyek egymásra. Egy ilyen kisebb összezördülés során Harfordban végleg eltörik valami, amely beláthatatlan események láncolatát indítja el.

A film készületei alatt a két főszereplőt alakító Tom Cruise és Nicole Kidman igazi álompárnak számított Hollywoodban. A stúdió nem kis nyomást gyakorolt Kubrickra, hogy a páros kapja a szerepet, a rendező végül felhasználta Cruise és Kidman között lévő közelebbi, intim kapcsolatot a film munkálatai során. Hogy a két karakter közötti feszültség minél valóságosabb legyen, Kubrick 6 napra kitiltotta Cruiset a forgatásokról, pontosan arra az időre, amely alatt azokat a jeleneteket vették fel, amelyben Dr. Harford arról fantáziál, miként csalja meg őt a felesége. Kubrick ráadásul Kidmannek megtiltotta, hogy bármit is eláruljon párjának, min is dolgoznak.