'Takarodj a pics*ba az irodámból': James Cameron nem finomkodott a Fox vezetőjével az Avatar kapcsán

Nem az Avatar repülős/légi jelenetei voltak az egyetlen vitás pont James Cameron és a 20th Century Fox között.

A filmrendező egy új GQ-interjúban elárulta, hogy hónapokkal azelőtt, hogy a 2009-es eposz a mozikba került és világszerte kasszarekordokat döntött volna, káromkodott egy Fox-vezetővel, aki könyörgött neki, hogy rövidítse meg a filmet. Az alkotás 162 perces volt.

Cameron elmondta, hogy a vezető látta az Avatar premier előtti vetítését, majd "megrémült rákdiagnózisos arckifejezéssel" fordult hozzá. A vezető, akit Cameron szerint "nem nevezünk meg, mert ez egy nagyon negatív kritika", rövidebb játékidőért könyörgött.

"Olyasmit mondtam, amit még soha senki másnak azelőtt a szakmában" - mondta Cameron, és elárulta, hogy a következő kijelentést tette a vezetőnek: "Szerintem ez a film az összes kib*szott pénzt meg fogja hozni. És amikor ez megtörténik, akkor már túl késő lesz ahhoz, hogy szeressétek a filmet. Az idő, hogy szeressétek a filmemet, most van. Szóval nem kérem, hogy olyat mondj, amit nem érzel, de tudd, hogy én ezt mindig tudni fogom, függetlenül attól, hogy mennyire dicséritek a filmet a jövőben, amikor az összes pénzt meg fogja hozni."

"Pontosan ezt mondtam, nagybetűvel, MINDEN PÉNZT, nem a pénz egy részét, az összes kib*szott pénzt" - folytatta Cameron - "Azt mondtam: 'Nem jöhetsz vissza hozzám, és nem dicsérheted meg a filmet, vagy nem puffoghatsz, és nem mondhatod, hogy 'Nézd, mit csináltunk együtt'. Ezt nem fogod tudni megtenni.' Ezen a ponton az a bizonyos stúdióvezető kiakadt. Mondtam neki, hogy takarodjon a p*csába az irodámból. És annyiban is maradt a dolog."

Cameron heves vérmérséklete Hollywood-szerte ismert, és a rendező is tisztában van vele.

"Azt hiszem, volt egy időszak a kezdetekben, amikor ez a javamra vált" - mondta a GQ-nak - "És átvette ezt a Paul Bunyan-féle, kissé életnagyságon felüli minőséget. Aztán volt egy törvényszerű időszak, amikor azt néztem, hogy 'Rendben, miért vagyok ennyire feldúlt, és mit old ez meg?'. Nem azt mondom, hogy nem vagyok ideges néha. Úgy értem, szerintem mindenkinek joga van egy rossz naphoz. De míg korábban talán csak néhány hetente egyszer fordult elő. Most meg évente kétszer."

Ha a Fox vezetője úgy gondolta, hogy az eredeti Avatar hosszú volt, akkor talán elájult, miután megtudta, hogy Cameron folytatása, a hamarosan megjelenő Avatar: A víz útja 30 perccel ráver az előzőre, 3 óra 10 perces játékidejével. Cameron a hónap elején a Total Film magazinnak elmondta, hogy az új epizód azért ennyivel hosszabb, mert az első filmhez képest nagyobb hangsúlyt kapnak a "kapcsolat és az érzelmek".

"A cél az, hogy egy rendkívül meggyőző történetet meséljünk el érzelmi alapon" - mondta Cameron - "Azt mondanám, hogy az új filmben nagyobb hangsúlyt kapnak a karakterek, a történet, a kapcsolatok és az érzelmek. Az első filmben nem töltöttünk annyi időt a kapcsolatokkal és az érzelmekkel, mint a másodikban, és ez egy hosszabb film, mert több karaktert kell bemutatni. Több a történet, amit ki kell bontani."

Cameron már nyáron előre látta a háromórás Avatar folytatásával kapcsolatos ellenérzéseket, amikor az Empire magazinnak azt mondta: "Hagyjatok már békén, b*szd meg. Végignéztem, ahogy a gyerekeim leülnek és öt egyórás epizódot néznek meg egymás után. Itt van a nagy társadalmi paradigmaváltás, aminek meg kell történnie: nem baj, ha felállunk és elmegyünk pisilni."

Az Avatar: A víz útja december 16-án kerül a mozikba a Disney forgalmazásában.

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»