Francis Ford Coppola már az 1980-as években dolgozott a Megalopolis című álomprojektjén. A számos kudarc ellenére a mai napig nem adta fel a gigantikus sci-fi projektet.

A film vászonra viteléért állítólag 100 millió dollárt is kifizetett saját zsebből. Végül a rendező nemcsak tekintélyes költségvetéssel és ígéretes szereplőgárdával rendelkezett már, hanem 2020 végén valóban elkezdhette a forgatást. Mindez meglehetősen romantikusan és meseszerűen hangzik - de állítólag a forgatáson minden másképp megy, mint egyébként...

A Megalopolis egy építész történetét meséli el, aki a katasztrófa által teljesen elpusztított New Yorkot szeretné újjáépíteni, jobbá, mint korábban volt. Egy gigantikus, futurisztikus utópiáról álmodik, és nem akarja, hogy a személyközi problémák eltereljék a figyelmét a víziójáról.

Éppen olyan gigantikus, mint a filmbeli új New York, a Megalopolis forgatása most látszik kibontakozni. Pontosabban, úgy tűnik, hogy a dolgok teljesen kicsúsznak a stáb kezéből, ahogy a The Hollywood Reporter állítása szerint több bennfentestől is megtudta.....

Mindenekelőtt azt mondják, hogy a költségvetés teljesen elszállt. Coppola a Megalopolis-hoz rengeteg vizuális effektust, legújabb, A mandalóri-ban használt technikákat, technológiát és egy nagyszerű színészgárdát akart. De úgy tűnik, már több pénzt költött el, mint amennyi ténylegesen rendelkezésre állt. Jelenleg még az sem biztos, hogy a filmet egyáltalán be lehet-e fejezni.

December elején Coppola állítólag kirúgta a teljes vizuális effekteket készítő csapatot, és átállt az olcsóbb zöldvászonra. Emellett állítólag több ismert produkciós tervező is lemondott. A távozások következtében a művészeti részleg állítólag gyakorlatilag nem létezik. Ez magában foglalja a kelléktár és a díszlettervezés munkatársait is. Erről eddig nem érkezett hivatalos nyilatkozat. Coppolát állítólag nem tántorítják el a kudarcok, és még ezen a héten új embereket akar felvenni.

Francis Ford Coppola jól ismeri a kaotikus forgatásokat. Végül is az Apokalipszis most című remekművéhez vezető út is elég rögös volt, és mára igazi legendává vált. A háborús dráma költségei is robbanásszerűen megnőttek, és maga a forgatás is minden volt, csak nem könnyű. Egy tájfun tönkretette a díszleteket, Martin Sheen  színész szívrohamot kapott, és hosszú szünetet kellett tartania, a stáb elég sok gyógyszert fogyasztott - hogy csak néhány problémát említsünk. A sötétség mélyén című filmben láthatjuk, milyen körülmények között készült az Apokalipszis most - ez a dokumentumfilm majdnem olyan híres lett, mint maga Coppola filmje.

De a legendás háborús film legalább azt bizonyítja, hogy a nagy káosz nem feltétlenül eredményez rossz filmet. Hogy a Megalopolis végül az Apokalipszis mosthoz hasonló remekmű lesz-e, még nem tudni - ha egyáltalán elkészül valaha.