Térdig gázolt emberi ürülékben Matt Damon a sci-fije forgatásán, és ebből nagy baj lehetett volna

Matt Damon általában nem retten meg az extrém környezettől, hiszen már megmentették a második világháborútól kezdve a Marsig mindenhonnan. A színész azonban sosem élt át olyan nehéz forgatást, mint a 2013-as Elysium - Zárt világ esetében, ahol szó szerint attól tartottak, hogy a fél stáb összeszed valami komoly fertőzést.

Az Elysium - Zárt világ története a nem olyan nagyon távoli jövőben játszódik, amikorra az emberiség két rétegre szakadt. A gazdagok az Elysium nevű luxus űrállomáson tengetik kényelmes hétköznapjaikat, míg a náluk jóval többen lévő szegények valóságos nyomorban küzdenek a túlélésért a túlnépesedett és teljesen elpusztult Földön. Utóbbi táborba tartozik a Matt Damon által megformált karakter is, aki lehetetlen küldetésre indul: megpróbálja megnyitni a kapukat mindenki számára az Elysiumra.

A filmet rendező Neill Blomkamp a lehető legjobban szerette volna kihangsúlyozni a két világ közötti óriási szakadékot. Ezért az űrállomás díszleteit Vancouverben építették fel, az összes jelenetet itt forgatták. Ám az elpusztult Földön játszódó jeleneteket már egészen máshol, Mexikóvárosban vették fel.

Több hetet töltött itt a stáb, akik szó szerint a város legnagyobb szeméttelepére költöztek be, amit a helyiek csak Bordo Poniente néven emlegetnek. Ezen a nyilvános szemétlerakón 70 millió tonna hulladék hever. Matt Damon egy interjúban arról beszélt, amikor a filmet reklámozták, hogy ennél szörnyűbb helyen még életében nem dolgozott.

Mivel a hulladék nagyjából háromnegyede emberi ürülék volt, olyan szagok terjengtek, amitől mindenkinek felfordult a gyomra. Ami még ijesztőbb volt, hogy mindenki attól tartott, a végén összeszednek majd valami nagyon csúnya fertőzést vagy betegséget. Ráadásul Matt Damonnak a mocsokban úgy kellett dolgoznia, hogy közben egy bő 11 kilós testpáncél is rá volt aggatva.

Szerencsére végül senkinek nem lett semmi baja, bár az Elysium - Zárt világ végül nem hálálta meg a rengeteg szenvedést, amit a forgatása okozott a stábnak. A film 115 millió dollárból készült el, de csak 286 milliót hozott a konyhára, amit a stúdió egyértelműen bukásnak könyvelt el.

A filmet jelenleg a Netlixen streamelheted, a mafabos adatlapról pedig rögtön el is indíthatod a 'Lejátszás a Netflixen' mezőre kattintva, amennyiben van előfizetésed a streamingszolgáltatónál. 

akció | dráma | sci-fi

A Föld népessége két részre oszlott. A szegények a bolgyófelszínen élnek, legtöbbjük nyomorban, míg a kiváltságosok az Elysium luxus világában, egy mesterséges holdon, ami a... több»