Titanic - Egy bizarr, de igaz történet, amiről még nem hallottál

Emlékeztek még a Titanic azon jelenetére, amikor Jack és Rose kimásznak a hajó tatjának korlátján, hogy süllyedésnél felül legyenek? És arra emlékeztek, hogy ott nem voltak egyedül, hanem volt velük egy fehér ruhás úriember is, aki egyszer csak előkapott egy lapos flaskát a zsebéből és jól meghúzta? Nos, talán nem tudtad, de úr Jackkel és Rose-zal ellentétben nem kitalált figura. Charles Joughinnak hívták.

A Titanicé talán minden idők egyik legjobban dokumentált hajókatasztrófája, amelyben ezrek veszítették életüket. A luxushajó süllyedésekor mindenki másképp próbálta menteni az életét, mivel csak nagyon-nagyon kevesen voltak olyan szerencsések, hogy beférjenek valamelyik mentőcsónakba.

Charles Joughin valóban ott volt a Titanic fedélzetén, ő volt ugyanis az egyik vezető pék. Az úriember, aki sok-sok éve szolgált már akkor hajókon, épp nem volt szolgálatban, a kabinjában pihent, amikor a hajó a jégheggyel ütközött. Nem sokkal később pedig itt hallotta meg, hogy a tisztek a mentőcsónakok leengedésére adnak ki utasítást. Ő is a fedélzetre ment, ahol később a 10-es számú csónaknál segédkezett a gyerekek és nők átkelésében.

Őt is nevezték ki a csónak élére, ám ő végül úgy döntött, nem száll be, inkább átadta a helyét valaki másnak. Ezután a saját beszámolója szerint visszasietett a kabinjába, hogy némi (sok) likőrt vegyen magához. Így tért vissza a fedélzetre, ahol a hajó tatjánál tartózkodott, amikor a hajótest kettétört. Amikor a hátsó rész függőleges pozícióba fordult, kimászott a tat korlátjának külső felére, pontosan úgy, ahogy azt a filmben is láthattuk.

Itt várta meg, amíg a hajótest örökre a hullámok közé süllyed. Ezt követően, ahogy a többiek, úgy ő is törmelékekbe kapaszkodva próbált meg a felszínen maradni. Több, mint két órát volt a fagyos vízben, amikor az egyik mentőcsónak megtalálta, de nem fért be. Szerencséjére az egyik péksegéd is a csónakban ült, aki jó szorosan megragadta őt és nem engedte, hogy visszacsússzon a vízbe. Később egy másik csónakban már találtak neki helyet, végül pedig ő is a Carpathia fedélzetén menekült meg.

Csodával határos módon szinte semmilyen sérülést nem szenvedett a katasztrófa során, mindössze a lába dagadtak meg a jeges vízben töltött idő miatt. Máig vitatéma, hogy a túlélésében szerepet játszott-e a részegsége, ami egyesek szerint megóvta a fagyhaláltól, mások szerint viszont épp ennek kellett volna felgyorsítania azt.

Hogy mi az igazság, már sosem fog kiderülni, de az tény, hogy Charles Jouqin bő négy évtizeddel élte túl a Titanic katasztrófáját, ami egyébként nem az egyetlen volt az életében. Pici gyermekként ugyanis ő is rajta volt az SS Oregon fedélzetén, amely 1886-ban elsüllyedt, de annak minden utasát meg tudták menteni.