A Titanic nem csupán egy, a számos kasszasiker közül, és ez nem volt másként a premierjét követően sem. Hollywood történetének egyik legmagasabb bevételű filmje 11 Oscar-díjat nyert, beleértve a legjobb filmnek járó aranyszobrot, Kate Winsletet és Leonardo DiCapriot pedig világsztárrá tette. Azonban hiába mutatták már be több mint húsz éve, időről-időre felmerül a kérdés, hogy vajon valóban szükség volt-e Jack filmvégi halálára. Mint kiderült, nem, de nem is ez motiválta a rendezőt a lezárásra. Kult rovatunk cikkében ezúttal James Cameron kultikus produkciójáé a főszerep, a galériánkban pedig néhány ritka kulisszák mögötti fotót is megmutatunk. A galéria megnyitásához kattints a fenti képek bármelyikére!

Aki csak egyszer is látta a Titanicot, annak örökre az emlékezetébe égett a filmvégi jelenet, melyben Jack alámerül a fagyos vízben, feláldozva a saját életét a szerelméért.

Sok évet kellett várnunk arra, hogy kiderüljön, vajon valóban szükség volt-e Jack halálára. Aztán jött az Állítólag..., melyben elég egyértelmű bizonyítékokkal álltak elő, hogy megcáfolják a hitet, hogy ha Jack is felkapaszkodott volna Rose mellé, mindketten elsüllyedtek volna.

A műsorban maga James Cameron is feltűnt, hogy magyarázatot adjon a döntésére, a rendező pedig nem is bonyolította túl a válaszát: egyszerű dramaturgiáról volt csupán szó, de akad azért még ezen kívül valami.

"Ha Jack életben marad, a film tized annyit keresett volna" - mondta Cameron arra utalva, hogy a főszereplő megölése mögött némi számítás is rejlett az anyagiak tekintetében.

A későbbi, a Vanity Fairnek adott interjújában a rendezőt ismételten a szóban forgó jelenetről faggatták, ahol azzal érvelt, hogy művészi megfontolásból, valamint azért döntött a tragikus befejezés mellett, mert a drámai csúcspont a halálról és az elválásról szól. Ekkor azonban már azt is elmondta, hogy maga is letesztelte a forgatáson használt kelléket, ami nem bírt el két embert az elmondása szerint.

Legyen bármi is az igazság, tény, hogy a jelenet kiváltotta a kívánt drámai hatást, és valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy ennyi évvel a premierje után még mindig téma legyen a Titanic.

84 Titanic  (1997)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»