Nem is olyan régen meséltünk már a Reszkessetek, betörők! és a Fűrész franchise közötti vélt kapcsolatról, miszerint Jigsaw valójában nem más, mint Kevin McCallister öregen. Most viszont egy másik, nem kevésbé erőltetett, de talán kevésbé misztikus rajongói teóriáról lesz szó, amelynek főhőse ezúttal nem is igazán Kevin, hanem a családja.

Miről is szól a Reszkessetek, betörők! klasszikus? Adott egy népes család valahol egy tipikus amerikai külvárosban. Épp Párizsba készülnek karácsonyozni, amikor az utazás előtti este egy kisebb kavarodás miatt Kevint büntetésből felzavarják a legfelső emeletre aludni. Majd a család másnap reggel kapkodva elutazik, a kis Kevint pedig simán otthon felejtik. Ami nem is baj, ugyanis a környéken egy rablópáros garázdálkodik, akik épp a McCallister házat nézték ki maguknak. Csakhogy Kevin megvédi a házat és elbánik a két betörővel.

A Reszkessetek, betörők! egy igazi klasszikus, így természetes, hogy a világhálón mindenfelé még ma, évtizedekkel a bemutatása után is témát szolgáltat a rajongóknak. És e rajongók néha szeretik különféle elméleteikkel szórakoztatni magukat és egymást.

Az egyik ilyen elmélet szerint a McCallister család nem is olyan ártatlan, mint amilyennek elsőre tűnik. Mindjárt két családtagot is meggyanúsítanak azzal, hogy titokban egy bűnszervezet vezetői lehetnek, akik akár a környékbeli betörések mögött is állhatnak. Erre több vélt bizonyítékot is fel tudnak mutatni. De nézzük sorban a két hasonló, de egy picit elkülönülő elméletet.

Az első szerint a családfő Peter bátyja, a potyaleső Frank bácsi az, aki titokban keresztapásat játszik. Az már a családi vacsora alatt, a film legelején kiderül, hogy nem túl kedves fickó, sőt, talán egy picit utálja is a rokonságot. De az a legkevesebb, hogy végtelenül irigy rájuk (valljuk be, van mire). Végig zsörtölődik, amikor ki kellene fizetni a pizzát, simán lepasszolja azt az öccsének, illetve Kevinnel is nagyon gonosz módon beszél. Utóbbira egyébként rátesz egy lapáttal az a kivágott, de a neten megtalálható jelenet, ahol Frank bácsi viccből lerántja Kevin nadrágját.

Ha így nézzük, akár irigységből is megbízhatta Harryt és Marvot, hogy amint lelépett a család, törjenek be és fosszák ki a házat. Erre utalhat az is, hogy igazából a két kutyaütő betörőnek miért éppen a McCallister házra fáj annyira a foga?! Mert Harry nem sokat láthatott belőle, amikor a film elején rendőrnek öltözve a bejárati ajtóból körülnézhetett. Mégis végig úgy állnak hozzá, mintha ez lenne a jackpot, pedig látszólag bármelyik másik környékbeli ház is hasonló értékeket rejthetett.

A másik teória viszont már magát, Peter McCallistert veszi elő. Az elmélet szerint ugyanis ő a helyi maffia titkos vezetője. Erre is találtak több vélt bizonyítékot. Először is, Peter meglehetősen idegesnek tűnik, amikor az álrendőr Harryvel beszél. Rögtön az az első kérdése, hogy esetleg bajban van-e. És különben is elég fura fejet vág.

Ám ennél is érdekesebb kérdés, hogy mégis miből él, mivel foglalkozik Peter McCallister? Mert bizony egy akkora palotát, amiben a film játszódik, nem olcsó megvenni és fenntartani. Nem beszélve egy tucat ember Párizsba reptetéséről karácsonyra. És azért öt gyereket nevelni sem épp olcsó mulatság még akkor sem, ha esetleg a felesége is dolgozik valahol. Szóval könnyen lehet, hogy Peter nem épp legális körülmények között tett szert akkora vagyonra, amiből mindezt fedezni tudta. És miből lehetne mindezt még egy picit értékesebbé tenni? Hát egy biztosítási csalással, amelyre a két kutyaütő betörő tökéletesen alkalmas lehet. Csak hát azzal nem számolt, hogy véletlenül otthon felejtik Kevint, aki megvédi a házat…

Ez a teória egyébként azt is pedzegeti, hogy valójában a teljes McCallister család rendelkezik némi bűnözői hajlammal. Kevin anyja az első perctől kezdve nem épp a kedves szülő képében tetszeleg (ahogy és amit mond az alig kilenc éves fiának…). Buzz egy igazi iskolai szekagépnek tűnik és Frank bácsi is elég simlis fazon. És akkor még nem is beszéltünk Kevin gyilkos ösztönéről sem, amivel nem egyszer kis híján végez a két betörővel.

Persze mindezek tényleg csak egyszerű rajongói teóriák, amikre nem kell különösebben adni. Elgondolkozni viszont lehet egyik-másik felvetésen, de azért nem érdemes mindjárt vígjátéknak álcázott krimi-thrillernek kikiáltani a filmet.