89 Szörny Rt.  (2001)

Nem csak a Verdák világáról születtek az évek során egészen fura és felkavaró rajongói teóriák. A Pixar 2001-es meséje, a Szörny Rt. is elég alapot adott arra, hogy néhány ráérő rajongó kifacsarja a sztorit és annak néhány részletét. A végeredmény most is egy érdekes felvetés, ami egészen más színben tűnteti fel az egész animációs filmet.

A Szörny Rt. története néhány szörnyről szól, akiknek az a munkája, hogy alvó kisgyerekeket ijesztgessenek. Nem ok nélkül teszik, ugyanis a szörnyek világát épp a gyerekek sikolyai tartják működésben. Sulley az egyik legtehetségesebb ijesztgető, ám egy nap ő és társa, Mike végzetes hibát követ el: nyitva hagyják az átjárót a saját világukba, egy kíváncsi és bátor kislány pedig átmegy rajta. Ez már csak azért is komoly gond, ugyanis a szörnyek valójában halálosan rettegnek a gyerekek érintésétől.

De miért is rettegnek tőlük ennyire? Miért gondolják azt a szörnyek, hogy a gyerekek puszta érintése is halált hozhat rájuk? Egy teória a választ néhány száz évvel ezelőtt keresi, egészen pontosan a pestisjárvány idején.

Az elmélet szerint a szörnyek világa már akkoriban is kísérletezett a dimenziók közti átjárókkal, az első alkalom pedig, amikor egy szörny átlépett az emberek világába épp egy pestisjárvány kellős közepén volt. Amikor ez a szörny véletlenül megijesztett egy kisgyereket (akiről nem tudta még, hogy halálos beteg), annak sikolya beindította az átjárón keresztül a szörnyek világának erőművét. Innen tudták meg, hogy a sikoly milyen értékes.

De azt nem tudták, hogy az első szörny, aki az emberek világában járt, egy aprócska legyet is magával hozott. Ez a légy hordozta a pestis kórokozóját, és miután szépen lepetézett, majd elszaporodott, a betegség is felütötte a fejét a szörnyek világában. Innen már csak egy apró lépés volt összekötni a korábban soha nem látott járványt és a gyerekeket, és már meg is született a rettegett szörnyelmélet: a gyerekek érintése halálos!

Persze ez is csak egy nem kicsit elborult és erőltetett rajongói elmélet, ami olyan kérdésre keresi a választ, amit a film maga igazán fel sem tesz. De azért el lehet rajta gondolkodni.