Tönkretett gyerekkor: Az Aladdin valójában egy posztapokaliptikus jövőben játszódik?

Minden mesére rá lehet húzni egy rakás érdekes vagy épp erőltetett elméletet arról, hogy valójában teljesen másról szólnak vagy máshol játszódnak, mint azt elsőre hinnénk. Most jöjjön az egyik legnagyobb Disney-klasszikus, az Aladdin, amelyről azt híresztelik, valójában nem a múltban, hanem épp a nagyon távoli jövőben játszódik.

Ha megnézzük az Aladdin világát, akkor az egész egy sivatagban játszódik, az ábrázolt kultúra pedig azt sejteti, hogy valahol a Közel-Keleten. De egy rajongói teória szerint ez téves, ugyanis a történet több ezer évvel napjaink után, egy posztapokaliptikus jövőben játszódik, és erre több bizonyíték is van.

Az első mindjárt Agrabah birodalma, ami ugyebár nem létezett. De mi van akkor, ha egy az egész világot elpusztító kataklizma után nem maradt más, mint sivatagos pusztaság, ahol a túlélők egy új civilizációt építettek?

Aztán persze a legtöbb bizonyítékot Genie szolgáltatja. Rögtön a sztori elején arról beszél, hogy „Tízezer év alatt teljesen elgémberedett a nyaka”. Később viszont tucatjával süt el a XX. századot idéző poént, ami arra enged következtetni, hogy az események valahol a 10900-as években játszódnak, annak is inkább a vége felé. Láthatunk a mesében felvillanni autót, Genie a sztori végén el akar menni Disneylandbe, és az egész mesében olyan alakokat idéz, mint Rodney Dangerfield, Arnold Schwarzenegger vagy Jack Nicholson.

További bizonyítékot találunk az 1993-as Aladdin videojátékban is. Az oldalnézetes platformer díszletei közt felbukkan egy hamisítatlan XX. századi stoptábla, később egy barlangban egy atombombára megszólalásig hasonlító tárgy is feltűnik a háttérben.

Egyesek szerint a repülő szőnyeg is valójában egy világégés előtti levitációs technikán alapuló jármű, a beszélő papagáj, Iago pedig vagy a radioaktív sugárzás eredménye vagy épp az emberiség kísérleteiből fakad.

Végül a leggyengébb lábakon álló utalás a film elejéről származik, amikor Aladdin a csodák barlangjában nézelődik. Egy hatalmas monolitot is láthatunk egy pillanatra, amely sokak szerint a megszólalásig hasonlít egy Nintendo Wii játékkonzolra. De ez már csak azért is badarság, mert a rajzfilm és a konzol megjelenése között is évtizedek teltek el előbbi javára.

Persze a fenti elméleteket nem kell komolyan venni, hiszen szinte mindegyiket meg lehet magyarázni a rajzfilm humorával. De egyik-másik azért így is elgondolkodtató. És akkor még ott van az az elmélet is, hogy az egész mesét csak kitalálta az a kereskedő, aki a rajzfilm legelején ránk akarja sózni a kacatjait, mint a törhetetlen kávéfőző vízipipát, ami krumplit is szeletel…

90 Aladdin  (1992)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Agrabah városában él a furfangos utcagyerek, Aladdin és barátja, Abu, egy kismajom. Jafar, a szultán kapzsi varázslója évek óta vágyódik egy csodalámpa után, amiben egy... több»