A ’90-es évek elején Steven Spielberg új szintre emelte a mozis látványvilágot, amikor hatalmas animatronic robotdinoszauruszokkal leforgatta a Jurassic Parkot. Nem meglepő, hogy a teljes mozitörténelem egyik legfontosabb filmjeként tartják számon. De nem csak technikai értelemben volt egyedülálló mozi a maga idejében, de mellé remek színészi alakítások és izgalmas sztori is társult.

A Jurassic Park története egy trópusi szigeten játszódik, ahol egy milliárdos üzletember, John Hammond megalkotja az emberiség legnagyszerűbb szórakoztatóparkját. Több millió éves borostyánba zárt rovarokból kinyerték a dinoszauruszok DNS-ét, amelyből aztán újra meg is alkották őket. Igen ám, csakhogy a nagy megnyitó előtt egy csapat szakértőt hívnak a szigetre, ahol aztán egy hurrikán miatt el is szabadulnak az őslények és kezdetét veszi egy élet-halál fogócska.

Van azonban egy rajongói elmélet, amely szerint mindez nem több jól megtervezett átverésnél. Mármint nem a film, mert az nyilván csak egy mese, hanem maga a filmben szereplő Jurassic Park az átverés. Az elmélet szerint ugyanis John Hammond valójában nem dinoszauruszokat kreált az ősi DNS-ből, illetve nem pontosan dinoszauruszokat. Hanem olyan állatokat, amelyekről az emberek többsége elhiszi, hogy bizony ezek őslények. Ehhez nem ősi DNS-t használt fel, hanem ma is élő állatok génjeiből ollózták és matekozták össze azokat a lényeket, amiket aztán a parkban már mint dinoszaurusz mutatta be őket.

Erre két alapvető bizonyíték van a filmben. Az első az a puszta tény, hogy a filmben szereplő dinoszauruszok egyáltalán nem úgy néznek ki, ahogy vélhetően a valóságban kinéztek volna. Ma már sok szakértő egyértelműnek tartaja, hogy az őslények többsége tollas volt, illetve a méreteik sem passzolnak ahhoz, amit a filmekben láthatunk. A velociraptor például a valóságban inkább egy pulyka méretével vetekedett, nem egy lóéval.

A másik bizonyítékot pedig valójában épp John Hammond szolgáltatja, vagyis kotyogja el, amikor Ellie Sattlerrel beszélget. Itt elmeséli, hogy fiatal korábban üzleti pályáját egy pici bolhacirkusszal kezdte. Ebben mindent apró motorok hajtottak, de a cél az volt, hogy elhitesse a gyerekekkel, valóban apró bolhák hajtják végre a mutatványokat. Ebből látszik, hogy a később multimilliárdossá vált üzletembernek nem okozna gondot, ha egy picit nagyobb léptékben is átverné az embereket a busás profit reményében.

Ha kíváncsi vagy néhány ritka kulisszák mögötti fotóra a Jurassic Park forgatásáról, lapozd át a galériánkat, megéri!

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»