2020.07.05   szerző: hp   hozzászólások: 0

Jövőre lesz 25 éve, hogy bemutatták minden idők legsikeresebb animációs franchise-ának első epizódját, a Toy story - Játékháborút, melynek három epizódja összesen 10 Oscar-jelölést kapott, melyek közül hármat váltott díjra. A széria negyedik epizódja és vele együtt a közkedvelt karakterek idén visszatérnek a mozivászonra, de azt talán még a Toy Story-filmek rajongói sem tudják, hogy Woody karaktere nagyon-nagyon más lett volna az eredeti tervek szerint. Kult rovatunk legújabb cikkében erről rántjuk le a leplet.

A Toy Story franchise-hoz kapcsolódó érdekességekért nem kell a végtelenbe és tovább menni. Az 1995-ben indult franchise kulisszái mögött számos olyan történet lapul, melyet csak a legnagyobb rajongók ismernek, mi ezúttal egy igen ritkán tárgyalt történetet mutatunk be. Azt tudtátok, hogy a mindig gáláns és jó modorú Woody az alkotók eredeti tervei alapján egyáltalán nem az a pozitív figura lett volna, akit több mint húsz éve megismertünk.

Sőt, a történet korai vázlatai szerint a Toy story - Játékháború elején egy igazi antihőst ismertünk volna meg a személyében, aki sértegeti a több játékot, és szándékosan löki ki Buzzt a gyerekszoba ablakán egyenesen Sid kertjébe.

"A végén a háta mögött hagyta volna az önzőségét, de a stratégiának az volt, hogy legyen undok az elején" - mondta a film társírója, Andrew Stanton. Csakhogy a Pixar csapata úgy vélte, senki nem szeretne egy olyan gyerekfilmet nézni, melynek nem szimpatikus főszereplője, ezért megváltoztattuk Woody karakterét, így lett kegyetlen és zsarnoki figurából jószívű és kedves, a többi játék valódi vezére. Azt már csak margóra jegyezzük meg, hogy a szóban forgó tervek szerint Woody egy hasbeszélő báb lett volna, de a Disney illetékesei szerint az ilyen figurák túlságosan összefüggésbe hozhatóak a horrorokkal, így lett belőle végül cowboy.

Jusson tehát az eszetekbe, ha Woodyra néztek, hogy szükség volt néhány jókor meghozott helyes döntésre, hogy azt a figurát láthassátok a vásznon, aki mára ikonikus karaktere lett az animációs filmeknek. A gonosz hasbeszélő babákat pedig tényleg hagyjuk meg a horroroknak.