Ha meghalljuk Vince Vaughn nevét, általában remek vígjátékok jutnak eszünkbe, hiszen számtalan ilyen filmben nevettetett már meg minket. Azt viszont talán kevesebben tudják a színészről, hogy a jóval komolyabb szerepekben is nagyot képes alakítani, akár egészen durva filmekben is. Mint amilyen a 2017-es Büntető ököl, amely most érkezett meg az HBO Maxra.

A történet főhőse Bradley Thomas, aki egyszerű autószerelőként dolgozott, míg ki nem rúgták. A feleségéről kiderül, hogy megcsalja, de végül sikerül megbeszélniük a kapcsolatukat és újrakezdeni. Másfél évvel később Bradley egy helyi drogkereskedőnek dolgozik, ám az egyik üzletről kiderül, hogy a rendőrség csapdája. Bradley-t hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélik, ám alig kezdi meg a büntetését, amikor egy rivális drogkartell vezetője elrabolja a terhes feleségét és zsarolni kezdi: meg kell ölnie egy másik rabot, különben végeznek a még meg sem született gyerekével. A gond csak az, hogy a célpont egy másik, sokkal jobban őrzött börtönben van.

A Büntető ököl egy tipikus börtönmozi, amelyben Vince Vaughn megmutatja, hogy bunyóban sem utolsó. S. Craig Zahler rendező (a forgatókönyvet is ő írta) filmje kifejezetten erős akciójelenetekkel bír, helyenként egészen nyers erőszak árad a képernyőről. Olyasmi, amit Vince Vaughntól abszolút nem szoktunk meg.

A filmben rajta kívül még olyan sztárokat láthatunk, mint Don Johnson, Udo Kier, Jennifer Carpenter vagy Marc Blucas. Megjelenésekor határozottan elnyerte a kritikusok tetszését, akiktől a Rotten Tomatoes oldalán 90 százalékos tetszési indexet kapott. A nézők is alapvetően jól fogadták, a 74 százalékuk értékelte jó filmnek. Itt, a Mafabon egy picit szigorúbbak voltak az olvasók, tőlük 63 százalékot kapott.

A Büntető ököl mostantól az HBO Max kínálatában is megtalálható. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor a film itteni adatlapján elég csak a logójára kattintani és indul is a lejátszás!