Újabb brutális valós eseményeket feldolgozó doku-sorozat érkezett a Netflixre. A legnagyobb streaming szolgáltató régóta készít előszeretettel hasonló témájú műsorokat, amelyek iránt mindig nagy a nézői érdeklődés. Valószínűleg így lesz a most debütáló A wacói ostrom: Amerikai apokalipszis esetében is.

A háromrészes doku-sorozat az 1993-ban Texasban lezajlott brutális eseményeket járja körül. Egy David Koresh nevű férfi vezette szekta a texasi Waco városa melletti központjában toborzott híveket. A központot aztán szabályszerű erőddé alakították át.

Miután David Koresh kapcsán felmerült a poligámia és a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak gyanúja, az FBI is komolyabban kezdett figyelni rá. Végül 1993-ban azért vonultak ki nagy erőkkel a wacói központhoz mind az FBI, mind az ATF (vagy inkább BATF, mint Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms) ügynökei, mert feltételezték, hogy a szekta nagy mennyiségű lőfegyvert halmozott fel. A házkutatási szándékuk végül heves tűzharchoz vezetett, amely során négy ügynök és öt szektatag halt meg. Ezzel kezdetét vette egy 51 napig tartó ostrom, ami inkább egyfajta állóháborúra emlékeztetett. Ennek végül a központban kitört tűzvész vetett véget, amelyben tovább 79 szektatag – köztük közel két tucat 16 év alatti gyermek veszítette életét. David Koresh halálát fejlövés okozta, de az máig tisztázatlan, hogy saját kezével vetett-e véget az életének vagy tűzharcban halt meg.

A doku-sorozat ezeket az eseményeket járja körbe, amelyhez több olyan videós anyagot is felhasználtak a készítők, amelyek eddig az FBI birtokában voltak és senkinek nem volt hozzáférése. Emellett több korabeli vágatlan híradó-riportot is láthatunk, amelyeket akkor nem vetítettek le.

Érdekesség, hogy a Wacói Ostrom néven elhíresült incidens ihlette Kevin Smith 2011-es filmjét, a Veszett világot. Ebben három fiatal kerül egy karizmatikus szektavezér bűvkörébe. A film végül az ATF akciójával ér véget, amely a valósághoz hasonlóan vérfürdőbe torkollik.