Vangelis halála: 3 filmjelenet, amit a zeneszerző tett felejthetetlenné (videó)

Tegnap volt épp egy éve, hogy elhunyt az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb filmes zeneszerzője, Vangelis.

A legendás szintetizátor-mágusnak számos fantasztikus szerzeményt köszönhetünk, azonban mind közül a három legkiemelkedőbb munkái közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 - A Paradicsom meghódítása szólamai, amelyektől a mai napig bárki libabőrös tud lenni.

A Hugh Hudson rendezésében készült Tűzszekerek négy Oscar-díjat nyert az 1981-es gálán, köztük a legjobb filmzenének járó kategóriában. A film nyitó- és záró zenei témáját szinte minden filmrajongó ismeri.

A látnoki erejű Ridley Scott 1982-ben megjelent Szárnyas fejvadász rendezése kétségtelenül kultikus darabnak számít, amelynek futurista hangulatát Vangelis masszív hangzásba gyúrt zenéje tesz igazán teljessé. A film záró témáját viszont képtelenség nem felismerni.

Vangelis és Ridley Scott második közös munkája, az 1492 - A Paradicsom meghódítása fő témája magába foglalja a La Folia című zenei témát, amely az egyik legrégebbi európai zenei téma, és amelyet a mai napig közel 150 zeneszerző használt fel különböző variációban.