Két éves késéssel ugyan, de hamarosan a mozikba kerülhet Mel Gibson és Sean Penn új közös filmje, az azonos című regényből forgatott A professzor és az őrült. A feszült hangulatú dráma a frissen megérkezett előzetes alapján elég mozgalmasban és izgalmasnak tűnik, holott az alaptörténetére talán nem bukna rá mindenki: az Oxford English Dictionary elkészítéséről szól.

A filmben Gibson James Murray professzort alakítja, aki hosszú-hosszú éveken keresztül dolgozott azon, hogy összegyűjtse az angol nyelv szavait és kifejezéseit, ami akkoriban az egyik legambiciózusabb egyszemélyes projektnek számított. Nem is csoda, hogy volt körülötte felhajtás – egyesek egyenesen lehetetlen vállalkozásnak tartották. Nos, ahogy a történelem további menete igazolja, nekik nem volt igazuk.

A professzor remek partnerre és segítségre talál Dr. W. C. Minor személyében, aki a szótár első verziójának több mint 10.000 szócikkéért felel – és aki történetesen egy elmebeteg bűnözők számára fenntartott intézményben tengette napjait. A két főszereplő mellett olyan további nevek tűnnek fel a filmben, mint Natalie DormerJeremy IrvineJennifer EhleIoan GruffuddAidan McArdleAdam Fergus és Steve Coogan.

A filmet John BoormanTodd Komarnicki és Farhad Safinia írta – utóbbinak pedig ez a rendezői bemutatkozása is. A filmet eddigi jogi viták miatt  nem tudták bemutatni, bár a trailer megérkezésével és a hírrel, hogy a Vertical Entertainment szerezte meg a film terjesztési jogait, a helyzet rendeződni látszik. A bemutató pontos dátumáról még nincs hír, de bízzunk benne, hogy a film már idén a nyilvánosság elé kerül.

Íme az előzetes: