Tíz éve már, hogy a világ egyik leghíresebb és legtöbbször díjazott énekesnője, Whitney Houston elhunyt. Az énekesnő életéről készült film, az I Wanna Dance With Somebody – A Whitney Houston-film ma került a mozikba. Most ő rá emlékezünk.

Kórus, háttérmunka, majd egy duett

Whitney Houston 1967-ben született New Jersey-ben a család harmadik gyermekeként. Már egészen fiatal korában megmutatkozott, hogy remek hangja van, először egy templom kórusában énekelt. Édesanyja gospel-énekes volt, aki több együttesben is szép sikereket ért el és igazi világsztárokkal dolgozhatott együtt. Később szólókarrierbe kezdett, Whitney Houston és fivérei pedig az anyjuk műsorának háttérénekesei lettek. Anyja ösztönzésére kezdett önállóan is énekelni és hamarosan több producer érdeklődését is felkeltette. Ekkoriban ismerkedett meg Robyn Crawforddal, aki a legjobb barátnője és az asszisztense is lett. Első nagyobb sikerét 1984-ben érte el, amikor duettet énekelt Teddy Pendergrasszal, a Hold Me című dal a slágerlisták élmezőnyébe került.

Whitney Houston és az első Grammy

Az énekesnő első önálló albuma a saját nevét viselte, 1985-ben jelent meg. Ezen több nagy sláger is szerepelt, amelyek a slágerlisták élére kerültek. Ilyen volt a You Give Good Love, a Save All My Love for You és a Greatest Love of All. Utóbbival már nemzetközi sikert ért el. 1986-ban meg is nyerte élete első Grammy-díját a legjobb női popzenei előadó kategóriában. Egy évvel később érkezett a második album, a Whitney, rajta az életrajzi filmjének is címet adó slágerrel, az I Wanna Dance with Somebodyval.

'90-es évek és a mozi

A '90-es évekre a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb énekesnőjévé vált. 1990-ben jelent meg az I'm Your Baby Tonight című albuma, majd 1992-ben a leghíresebb filmszerepét is megkapta. A Több mint testőr című moziban egy igazán testhezálló szerep jutott neki: egy ünnepelt énekesnőt alakított, akinek valaki az életére tör, ezért testőrt fogad. A testőrt Kevin Costner alakította és párosuk remekül működött a mozivásznon. A filmhez készített albumhoz is több örökzöld sláger született, mint az I Will Always Love You vagy az I'm Every Woman. A '90-es években tovább próbálkozott a mozival, de a későbbi filmjei, mint Az igazira várva, a Hamupipőke vagy a Kinek a papné már nem arattak akkora sikert.

2000-es évek és a zenetörténelem legnagyobb szerződése

Bár sok időt szentelt a mozinak is, azért továbbra is elsősorban énekesnő volt. Az ezredforduló környékén további albumok jelentek meg, de ezek nem tudtak olyan eladásokat produkálni mint a korábbiak. Ennek ellenére 2001 nyarán aláírta a zenetörténelem legnagyobb szerződését: 100 millió dollárért a BMG-vel. A szerződés hat albumra szólt. Ebből azonban csak három készült el: a 2002-es Just Whitney, a 2003-as karácsonyi album, a One Wish: The Holiday Album, illetve az utolsó, a 2009-es I Look to You.

Magánélete – pletykák, szerelmek, tragédiák

Még a '80-as években sokat pletykáltak arról, hogy az énekesnőt nem csak baráti viszony fűzi Robyn Crawfordhoz. De ezt a felek egyaránt cáfolták. Igaz, Robyn Crawford egy 2019-es interjúban elárulta, hogy megismerkedésük után intim kapcsolatba is kerültek, de ez rövid ideig tartott és még azelőtt véget ért, hogy megjelent volna az első album. Később azt híresztelték, hogy filmsztárokkal randevúzik, köztük Eddie Murphyvel. 1989-ben ismerte meg Bobby Brownt, akivel három évvel később, 1992-ben házasodtak össze.

Első gyermekük 1993-ban született, de még ezt megelőzően az énekesnő egyszer már teherbe esett, de akkor elvetélt. Sajnos ugyanez lejátszódott 1996-ban is. Csak kevesen tudják, de az énekesnőnek a lánya mellett volt egy örökbefogadott fia is.

Bobby Brown nem volt épp szent életű ember, rendszeresen összetűzésbe keveredett a hatóságokkal. A házasságuk sem volt felhőtlen, rengeteget veszekedtek és sokak szerint a férfi hatására fordult Whitney Houston a kábítószerekhez. Az ezredfordulóra ez egészen nyilvánvalóvá vált, a sok lelki megrázkódtatás miatt végül az énekesnő segítséget kért és önként bevonult egy szanatóriumba. Bár a kezelés végül sikerrel járt és az énekesnő 2007-ben elvált bántalmazó férjétől, sokak szerint a tizenöt évig tartó házasság túl mély sebeket ejtett rajta, ami később a halálához is vezetett.

Egy szállodai fürdőszobában érte a vég

Whitney Houston 2012 februárjában még fellépett Hollywood egyik szórakozóhelyén. Ám mindössze két nappal később már holtan találták a szállodai fürdőszobájának kádjában. A kiérkező mentők még megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A későbbi vizsgálatok több erős gyógyszert és alkoholt is találtak a szervezetében, ezek kombinációja okozhatta az énekesnő halálát. A rendőrség a szándékosságot kizárta, vagyis nem öngyilkosságként kezelték az esetet. A szobában nem találtak kábítószert, csak a vényre kapható gyógyszereket.

Az énekesnő halálának másnapján tartották a Grammy-díjátadót, amely így szinte végig a róla való megemlékezésről szólt. New Jerseyben temették el az édesapja mellé.

Lánya teljesen összetört Whitney Houston halálától. Már korábban is súlyos kábítószerfüggő volt, ami végül az ő halálához is vezetett. Mindössze három évvel anyja halála után, 2015-ben őt is egy fürdőkádban találták eszméletlenül. Bár ő még élt, de már sosem tért magához, három hónapig volt kómában, majd a kórházban elhunyt.

dráma | életrajzi | zenés

A film az egyedülálló és felejthetetlen Whitney Houston énekesnőnek állít emléket. A fiatal New Jersey-i gospel kórusénekesnőből minden idők egyik legsikeresebb és legtöbb... több»