![]()
Szerintem a legjobb valaha készült magyar film az 1965-ös Keleti Márton rendezés, A tizedes meg a többiek. A film cselekménye ugyan a második világháború idején játszódik, a hangulata, helyzetei és párbeszédei kimondottan könnyedek és viccesek. A történet szerint 1944 végén járunk, a szovjet hadsereg győzelmesen tör előre, miközben Magyarország területén űzi a németeket saját országuk irányába. Jellemzően kaotikus ekkor a helyzet: egyik oldalon az oroszok, másikon a hátráló németek és ott van még a magyar hadsereg is, melynek túlnyomó része szövetségesként támogatja a német bajtársakat.
Ráadásul a magyarok jelentős hányada nyilas, vagyis vakon engedelmeskedik a náciknak. Főhőseink: Molnár Ferenc tizedes (Sinkovits Imre) illetve társai: Gálffy zászló (Darvas Iván), Fekete Károly (Szabó Gyula) és Gáspár Imre (Kozák László) a frontról meglépve csak túl szeretnék élni a harcokat. Túlélésük helyszínéül egy nemesi villát választanak, ebben bújkálnak a hatóságok elől. Itt él a büszke inas, Albert (Major Tamás), aki felsőbbrendű gőggel oltalmazza a villa berendezéseit a barbár katonáktól.
![]()
Közben a szökevények maguk mellé vesznek egy orosz katonát is, Grisát (Cs Német Lajos) akitől később megmenekülésüket remélik. Sinkovits szenzációsan alakítja a dörzsölt, minden hájjal megkent tizedest, aki a nyakában lógó kézigránátokban rejtegeti az általa ellopott zsoldpénzt és mellesleg vezeti a hozzá csappódó szökevény-bandát is. A sok vicces párbeszéd mellé kapunk izgalmakat is, hiszen felbukkannak a németek, egy ideges százados vezetésével (Márkus László) és ott van még Barokéányi hadnagy is (Ungváry László), akinek markaiból csak a csodával határos módon menekülnek meg. Gyerekkoromban vagy tucatszor láttam ezt a filmet és még felnőttként is sokszor, ha jobb kedvre vágytam. Nálam egy 100%-os film.
89 A tizedes meg a többiek (1965)
Egy katona motorozik a frontvonal mentén a második világháborúban. Balról, jobbról lőnek rá, de ő mit sem törődik vele. Eközben a zászlóalja is üldözi, ugyanis ellopta a... több»
Szereplők: Sinkovits Imre, Márkus László, Bánhidi László, Major Tamás, Darvas Iván