2020.11.02 09:16 rainman Olvasottság: 775x
2

Kapd el a gyilkost!

(Bár sokan ismerik a sztorit, illetve már nem mai film, tehát sokan látták, meg az előzetesekből is kiderül, de azért szólok, hogy némi SPOILER lehet a kritikámban) :-)

Először is, hosszú, nagyon hosszú. Aggódtam azon, hogy fog 165 percet kitölteni egy kvázi megoldatlan (részben megoldott) rejtély. Felesleges volt, elillant a majdnem három óra. Pedig valójában nem több egy nyomozós krimitől. De mégiscsak David Fincher kezei alatt született film, aki pontosan tudta, hogyan kell ezt fenemód érdekesen tálalni. Egyszerűen minden a helyén volt; a hangulat, a korhűség, a remek szereplők, a jól felépített dialógusok és a remek vágás.

Kapd el a gyilkost!

Itthon a film előtt nem igen volt ismert történet a Zodiákus gyilkos sztorija, a film után viszont szinte nyomozókká váltunk mi is, annyira „képbe kerültünk”. Persze jó alapanyagból lehet jó filmet készíteni, és itt megvolt az alapanyag: a hatvanas évek végén Zodiákus névre hallgató sorozatgyilkos szedte áldozatait San Francisco környékén. Akinek ráadásul feltűnési viszketegsége volt, levélben értesítette a helyi sajtót és rendőrséget a tettéről. Éveken át tartott a gyilkosságsorozat, a levelezés és a nyomozás, ami gyakorlatilag eredménytelenül zárult.

A film ezt a nyomozást követi végig, elsősorban egy újságíró, Robert Graysmith megszállott nyomozásán keresztül. (Aki 1986-ban könyvet adott ki a történetről, amely könyv a film alapjául szolgált). A szereplőválogatás nagyszerű, Jake Gyllenhaaltól kezdve Robert Downey Jr-on át Mark Ruffalóig. Külön érdekesség, hogy nyomozóként feltűnt a filmben a Top Gun Goose-sza, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Vészhelyzet Green doktora, Anthony Edwards is.

David Fincher kevésbé sikerült alkotásai közt tartják számon a filmet, hiba, mert szerintem egy zseniális darab. Persze lassabb, kimértebb és nincs akkora csattanó, mint a Harcosok klubjában, illetve nem annyira nyomasztó, mint a Hetedik, de nem is kell ezekhez hasonlítani. Megáll a saját lábán.

84 Zodiákus  (2007)

dráma | krimi | misztikus | thriller

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a... több»

2