2020.01.20 23:20 kristoftoth21 Olvasottság: <100x
1

Anakin Skywalker forog a sírjában

Eléggé kemény fába vágta a fejszéjét a Disney azzal, hogy megkísérelte egy kultfilm méltó folytatását elkészíteni. Mondjuk ki, ez nekik nem sikerült, csúfos kudarcot vallottak.

A kezdése mondjuk úgy, erős, de igazából csak az első jelenet, ahol azt mondod, hogy ez most mégis mi a fene... Ami aztán még el hangzik jó sokszor a film folyamán. Aztán egy megkérdőjelezhető, de erős kezdés után a film átmegy valami történetileg nézhetetlen, csapongó és a logikai bukfenceket halmozó szégyentelenkedésbe. Én konkrétan unatkoztam ezen részén, a végkifejlet felé se az izgalom fogott el, hanem inkább ott is percenként vetettem fel magamban a kérdéseket, hogy ez mi volt már megint, úristen, jézusom, mi a **** stb.

Anakin Skywalker forog a sírjában

A színészi játék amúgy minősíthetetlen, Daisy az egyetlen, aki megpróbálja az egész alakítást megmenteni, de ő kevés, ha a mellékszereplők játéka gagyi. Régi szereplőkről most nem beszélve, mert Harrison Fordnak és Mark Hamillnak érdemi szerep nem juthatott, Carrie Fishert meg Isten nyugosztalja.

Továbbá, hála a Disney-nek, a polkorrektség megfertőzte a filmet. Már a női főszereplő is felvet kérdéseket az első hat rész tekintetében, de arra azt mondom, hogy akár még a változatosság fényében teljesen vállalható. A Star Wars amúgy az ókori eposzoknak a modern kor igényei szerint átalakított megfelelője. De mégis mi köze van egy hőskölteménynek a nemi irányultsághoz? Vannak műfajok, ahol elmegy, ha ilyesmiket próbálunk letuszkolni a nézők torkán, de ahol a műfajnak ehhez az égvilágon semmi köze, ott ami sok, az sok...

Továbbá mégis mi az istenért kellett visszahozni Palpatine császárt? Vagy, ha már így döntöttek, legalább megmagyarázni néhány percben, hogyan tért vissza, és nem kivágni a filmből, mert állítólag szerintük nem lényeges (no comment)... Mert ez így felveti a kérdést, hogy akkor mégis mi értelme volt Anakin áldozatának, még akkor is, ha megpróbálják megmagyarázni, hogy Anakin Skywalker akkor egyensúlyt hozott az erőbe. Ezt illett volna sokkal jobban kifejteni. Továbbá, ha már ilyen beteg családi kapcsolatok merülnek fel, legalább azt is jobban megmagyarázni... És még van jó pár dolog, ami további magyarázatra szorult volna...

Régen divat volt fikázni az előzménytrilógiát, bár én ezzel sose voltam így. Bár az tény, hogy az első két rész valóban nem a legtutibbra sikerült, így el lehet fogadni, hogy valakinek nem a kedvence, de ezek legalább párhuzamba állíthatók a klasszikus trilógia részeivel. És a klasszikus és az új trilógiával ellentétben próbálják bemutatni, leírni a galaxist, és nem egy, hanem több helyszínen játszódnak, ezzel ténylegesen univerzum hangulatot adva a történetnek. Valamint az újonnan készült filmekkel ellentétben a korábbi filmekben felmerült kérdések teljes megválaszolására törekszenek.

Mindezek mellett A Sith-ek bosszúja az én véleményem szerint veri az összes valaha készült Star Wars filmet, na az tényleg korrekt lezárás volt, az drámaira és érzelmesre sikerült. Azzal, hogy a mester megmondja, hogy ne csináld, mert megjárod, aztán levágja, mint egy kutyát, és hagyja az emberileg megbukott Anakint széjjel égni a vulkánban, a szerelme meg belehal bánatába, miközben a halálos ágyán még hiszi, hogy van még benne jóság – ez utóbbi kellően megrendítő, és A Jedi visszatér ismeretében egy abszolút méltó lezárást és kerek egészet képez. A Skywalker kora ezzel ellentétben ilyen formában lezárásnak méltatlan a korábbiakhoz képest, és inkább csak újabb kérdéseket vet fel, mint hogy kerek lezárt egészet képezne.

Így azt kell mondjam, véleményem szerint a Star Wars A Sith-ek bosszújával véget ért. Az újonnan készült három rész pedig csak az első hat meggyalázása. Azóta már kijött egy vázlat is egy teljesen eltérő lezárás koncepciójáról, és amennyiben igaz, hogy az az eredeti ötlet, amit a Disney teljesen átíratott, akkor a készítők mélységesen szégyellhetik magukat, mert azok tekintetében egy klasszisokkal jobb és drámaibb filmet alkothattak volna.

Na ez az a film, ami majd az eredeti koncepció alapján megérdemelné a remake-et a jövőben (nem úgy, mint sok klasszikus gagyi modern remake-je), vagy legalább egy vágatlanabb rendezői változat elkészültét.

Egy valami, ami megmenti a filmet a teljes bukástól, az a látványvilága, ez az egy dolog, amiben veri az összes eddig készült Star Wars filmet, és ennek köszönhetően – hogy valami pozitívat is írjak az új trilógiáról – a hitvány történet ellenére is az első helyre tenném. A történet alapján azt mondanám, hogy nézhetetlen, de egy dologban, a technikai megvalósításban a korábbiakhoz képest zseniális, ezért összességében ez egy gyenge közepes, de ha a Star Wars érdekel, egyszer mindenképp megnézhető film.

Nem tudom, milyen Star Wars filmek fognak a jövőben készülni, de egy biztos, a Star Wars mint alapkoncepció az egy akkora kultuszfilm, hogy lehet akármilyen silány is az elkészített film, az anyagilag siker lesz minden esetben; készülhet akárhány film, abból bármennyi gyengébb is, amíg él olyan, aki a klasszikusba beleszeretett, az újakra is lesz valószínűleg nézőközönség. Ez viszont továbbra is Lucas, és nem pedig a Disney érdeme... Ezért szinte biztos vagyok benne, hogy még nem egy ilyen témájú filmet fogunk látni. De csak remélni merem, hogy Anakin Skywalkerhez méltóbb történeteket fognak készíteni a jövőben. Az erő legyen veletek ehhez!

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az utolsó felvonásához érkezett a legendás Skywalker-saga. Nem sokkal a crait-i ütközet után egy félelmetes és ismerős hang csendül fel az éterben. Az évtizedek óta halottnak... több»

1