2018.10.09 01:14 Berto49 Olvasottság: <100x
0

A film, ami előtt kilométeres sorok kígyóztak a Corcin mozi előtt a hatvanas években

A Hollywood készítette szuperprodukciók krémjéhez tartozik ez a Jules Verne által írt, 1873-ban megjelent regény adaptációja. Az addigi legköltségesebb film, amely majdnem három órás (179’) és aki élt és mozgott a korabeli hírneves színészek közül, legalább néhány perces cameoban fel is tűnt benne. 13 országban forgatták, a szereplők száma a statisztákkal együtt megközelíti a 70.000(!) főt. Orson Welles sértődött meg egyedül, hogy nem szerepelhetett a filmben, pedig ő alkalmazta színpadra a történetet.

Shirley MacLaine és David Niven ismert volt már a magyar közönség előtt is, de Passepartout hálás szerepének alakítója, Cantinflas nem, pedig Chaplin szerint „ő a legjobb élő komikus”. Mexikó és Latin-Amerika egyik legismertebb korabeli filmszínésze volt. Érdemes volt apait-anyait beleadni, hiszen az öt Oscar-díj között megkapta a Legjobb film díját. Ebben a kategóriában többek között olyan filmek voltak, mint az „Anna és a sziámi király”, az akkor már sajnos nem élő James Dean „Óriás” című filmje, vagy DeMille „Tízparancsolat” című rendezése.

A film, ami előtt kilométeres sorok kígyóztak a Corcin mozi előtt a hatvanas években

A sok mindennel foglalkozó producer, Mike Todd (Elizabeth Taylor harmadik férje, ennek a házasságnak nem a szokásos válás, hanem Todd 1958-ban bekövetkezett szívrohama vetett véget) leggigantikusabb vállalkozása volt. Ragaszkodott az eredeti helyszínekhez, korhű és drága jelmezeket készíttetett, a pazar díszletek felépítésévével sem fukarkodott. A film promóciója során feleségével együtt körbeutazta a Földet (Cannes, Ausztrália, Hongkong, Moszkva.) Nálunk csak 1961-ben volt a premierje, mert addig nem volt olyan technikai lehetőség amellyel le lehetett vetíteni. A jegyekért a budapesti Corvin mozi előtt kilométeres sorok álltak.(Off: vajon hány sorbanállónak jutottak eszébe a közel öt évvel azelőtti „októberi sajnálatos események”? Én akkor nem láttam a filmet, mert betegen, ágyban fekve, mandulagyulladással tágra nyílt szemmel hallgattam a keresztanyám filmről szóló beszámolóját.)

családi | kaland | romantikus | vígjáték

Phileas Fogg, az angol arisztokrácia díszpéldánya, fogadást köt kártyapartnereivel, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Még aznap éjszaka útnak indul inasával, a francia Jean... több»

0