![]()
Stephen King szerintem az egyik legtúlértékeltebb író a világon, és a közelmúltban túl sok gyenge filmadaptációt láttam a könyveiből. Mostanra összeállt számomra egy mintázat, ami mentén felépíti a történeteit és megállapítottam, hogy nagyon egy kaptafára dolgozik.
Azt hiszem, a sok szempontból kiváló Stanley Kubrick és Jack Nicholson tehet róla, hogy ilyen magas polcra került az író a filmes világban (Ragyogás). 27 évvel azon film után Mikael Håfström rendező nyilvánvalóan még mindig erősen a hatása alatt áll, nem egyszer erősen megidézi a referenciaalkotás képi világát és hangulatát. Annyira, hogy egyáltalán nem 2007-esnek érződik a műve, hanem legalább húsz évvel öregebbnek.
![]()
A történetben megannyi az ellentmondás és a gagyi, mindez a szokásos műmájer főhős karakterrel, ami utoljára 50-70 éve volt talán divatban. King valamiért vonzódik ezekhez a fazonokhoz, akik kissé gyermeteg vagánykodással szólnak be bárkinek, mielőtt piszlicsáré dolgoktól kiborulnának és idegösszeomlást kapnának.
Ezúttal John Cusack játssza a nem túl népszerű írót, aki paranormális jelenségek helyszíneire gerjed. Ezúttal egy nagyvárosi szállodába megy, ahol Samuel L. Jackson a diri, aki nem akarja beengedni a címadó 1408-as szobába, de a mi vagány hősünk nem futamodik meg, hanem kibulizza, hogy kivehesse egy éjszakára a szobát. Itt aztán rövid idő alatt össze is csinálja magát, gyorsan odalesz a nagy arc. Mindez a Szomszédok teleregényt idéző dramaturgiai intenzitással zajlik, úgyhogy ne aggódjatok, nem fogtok nagyon kiborulni nézés közben.
Most tartok a bő kétharmadánál, hát, mostanra már konkrétan röhejes lett a cselekmény. Azért ezt a fél órát, ami maradt, már poénból is végignézem.
78 1408 (2007)
Mike Eslin (John Cusack) író paranormális, természetfeletti jelenségek után kutat, de könyveivel annak ellenére elégedetlen, hogy az olvasóközönség körében nagy... több»
Szereplők: Samuel L. Jackson, John Cusack, Tony Shalhoub, Andrew-Lee Potts, Len Cariou