![]()
Mert nem vagyok horrorfilmrajongó, mégis ez a film az egyik újkori kedvencem. Olvastam a könyvet, és a film tökéletes átirat, már csak azért is, mert a könyv alkalmatlan lenne egy az egyben forgatókönyvnek. Hogy értsd, ha nem olvastad: a könyv inkább szórványos beszámolók, naplóbejegyzések összessége, nem pedig adott szereplők története. Tehát tökéletes dramaturgia volt egy főszereplőre átírni a háború történetét.
Külön pirospont a forgatókönyvírónak, hogy az atombomba robbantást is belerakta (Pakisztán-India határán), tehát nagyon jó ízléssel szelektált, mi az, amit bele lehet nyomni még egy kétórás (szűk) film történetbe. Aztán én személy szerint azt is nagyra értékelem, hogy a zombi gore téma alap ellenére féken tartották a vérfröcsögést a mozis változatban. Ezzel is inkább a pörgő kalandfilmhatást keltve, mint a horror részét erősítve. De miket is beszélek, ez a film azért is tökéletese, mert végigmegy jobbára az összes zombitéma felálláson.
![]()
Hármas tagolásban, először Amerikában futkosunk, (jobbára) fegyver nélkül lépcsőházakban. Aztán Izraelben, full fegyverhasználat, nagy mennyiségben, igaz, itt már zombitömeg is van (valóságos cunami). Végül Európában laborkörülmények között, inkább a settenkedős részét éljük át a zombivésznek. És mindezeken felül, ha egy film eléri nálam azt, hogy a bővített változatát is megszeretem, ami mélyen belemegy a véres részletekbe (amit ki nem állhatok), akkor higgyétek el, ez a film ZSENIÁLIS és hibátlan. Azért a fogkihúzós résznél könnybe lábadt a szemem, talán azt kihagyhatták volna. De hát Észak-Korea… ehh, ez a film tényleg tökéletes. Vártunk egy folytatást, de talán jobb, hogy nem jött össze, nem hiszem, hogy meg tudták volna ismételni a csodát.