2019.07.12 00:09 Kóborló Olvasottság: 136x
0

A nagy hiányzó

Az 1984-es Péntek 13 negyedik részében a Paramount Stúdió úgy döntött, hogy végérvényesen szabadságoltatja az egyik legnagyobb horror ikonját, Jasont, ezért azzal a résszel le akarták zárni a Péntek 13-as horrorfilm szériát (persze, aki látta a negyedik részt, könnyen kiszúrhatott egy jelenetet a film befejezésével, ami akár megágyazhatott egy újabb folytatásnak, ha anyagilag úgy fog teljesíteni a mozipénztáraknál a negyedik rész).

A siker nem maradt el, anyagilag ismét sikeres lett a negyedik rész is, ezért zöld utat kapott a folytatás; a stúdiónak csupán egyetlen kérése volt a film készítői felé, méghozzá, hogy Jason visszatérése legyen jól kivitelezve. Sokféle ötlet keringett arról, hogy miként is akarták visszahozni egyik kedvenc horror karakteremet, de végül egy másik nagy horrorszéria ötletét vették alapul ennél a résznél, ez a filmes ötlet pedig az 1982-es Halloween 3. - Boszorkányos időszak volt. Nos, jómagam ezt egy elég kétélű dolognak gondolom, hisz, míg a Halloween 3. teljes mértékben Michael Myers mentes volt, addig itt ez csak részben valósult meg, mégis sok ember az egyik leggyengébb Péntek 13-as filmként tekint rá. Azt kell, hogy írjam, részben teljesen megértem őket, bár nálam elsősorban nem a nagy hiányzó végett lett jelen film jóval gyengébb, mint az elődei, sokkal inkább egy másik dolog miatt, ami igaz, eddig sem volt az erőssége a szériának, na de itt végképp el lett szúrva, ez pedig nem volt más, mint a karakterábrázolások.

A nagy hiányzó

Mint az eddigi Péntek 13-as filmekben, a legtöbb karakter amolyan igazi töltelék szerepet látott el, és a legtöbbjük csupán asszisztált Jason vérfürdőzéséhez, mégis kedvelni lehetett legalább egy-kettőt közülük, akik valószínűleg azon karakterek voltak, akik a film végén összecsapnak Jasonnel. Ha nem is voltak jól bemutatva, de legalább kaptak elegendő játékidőt a filmből, hogy legalább a néző egy kissé együtt tudjon majd velük izgulni a befejezésig. Ez volt a film egyik legnagyobb hiányossága számomra, mert itt pont ez veszik el, és hogy miért is? Elméletileg egy stúdiói kérés miatt. Ha lehet hinni ezen pletykáknak, a stúdió azt kérte a rendezőtől, hogy legalább 10 percenként halálozzanak el a karakterek (érdekességként itt ezt általában párosával oldotta meg a rendező), de ezzel sajnos nagyon is kevés időt szánt a végső karakter/karakterek bemutatására.

Ha ettől eltekintek, az ötödik rész is hozta az eddig receptet, hisz a film bővelkedett meztelenkedésben, kreatív elhalálozásokban, és a feszültségteremtésben sem volt rosszabb, mint mondjuk az elődjei. Tehát jómagam nem ezt a részt tartom a legrosszabb Péntek 13-as filmnek.

horror | misztikus | thriller

A kristálytavi rém visszatért, és újra hullákat hagy maga után. Ez alkalommal egy elmegyógyintézet fiataljait szemelte ki,akik közt ott van Tommy Jarvis is.A kisfiú aki... több»

0