![]()
A Vasember 3 számomra egyértelműen a trilógia legjobb része. Sokan az első filmet tartják a csúcsnak, mert az indította el az egész történetet, de nekem ez a harmadik rész sokkal jobban működött. Már az első percektől érezni lehet, hogy más irányba viszi a karaktert és a történetet, mint az előző két film. Ez azért is érdekes, mert ezt a részt már nem Jon Favreau rendezte, hanem Shane Black vette át a stafétát. Ő teljesen más hangulatot adott a filmnek, de szerintem ez kifejezetten jót tett a trilógiának. Féltem attól, hogy egy új rendezővel elveszik az a stílus, amit az első két rész felépített, de végül pont az ellenkezője történt. Frissebbnek, izgalmasabbnak és sokkal személyesebbnek éreztem ezt a filmet.
![]()
A történet szerintem sokkal mélyebb, mint elsőre gondolná az ember. Nem egyszerűen arról szól, hogy Tony Starknak ismét le kell győznie egy gonosztevőt, hanem arról is, hogy meg kell küzdenie saját magával. A Bosszúállók eseményei után teljesen megváltozott. Miután áthaladt a féregjáraton és majdnem meghalt, komoly szorongással és pánikrohamokkal küzd. Ez egy olyan oldala Tony Starknak, amit korábban nem nagyon láthattunk. Mindig magabiztosnak, viccesnek és legyőzhetetlennek tűnt, itt viszont először igazán emberinek érződik. Szerintem ez nagyon sokat adott a karakterhez, mert megmutatta, hogy még egy szuperhős is lehet sebezhető.
Nagyon tetszett, hogy a film nem csak a páncélokra helyezte a hangsúlyt. Persze rengeteg látványos akciójelenet van, és az új páncélok is elképesztően jól néznek ki, de közben azt is megmutatja, hogy Tony nem a páncéltól hős. Akkor is képes helytállni, amikor nincs rajta a Vasember-öltözet, és ezt szerintem remekül építették fel. A film egyik legerősebb üzenete számomra az volt, hogy nem a technológia teszi Tony Starkot különlegessé, hanem az esze, a kitartása és az, hogy soha nem adja fel.
A humor is nagyon jól működött. Tony továbbra is hozza a rá jellemző poénokat és beszólásokat, de ezek most sokkal természetesebben illeszkednek a komolyabb történetbe. Nem érződik erőltetettnek, inkább oldja a feszültséget, amikor szükség van rá. Robert Downey Jr. ismét fantasztikus alakítást nyújtott. Egyszerre tud vicces, laza, magabiztos, ugyanakkor megtört és bizonytalan is lenni. Ez az egyik oka annak, hogy ennyire szerethető karakter lett Tony Stark.
A film egyik legnagyobb meglepetése számomra a Mandarin körüli fordulat volt. Az a terror fenygetés, amit a tv ben provokáltak, Trevor Slateryvel, Ben Kingsley egyszerűen zseniális volt a szerepre. De itt volt a nagy félre vezetés, mivel Trevor csak egy színész, így nem ő az igazi mandarin. Hanem Aldrich Killian volt az igazi mandarin. Guy Pearce nagyon jó volt a szerepben.
Az akciójelenetek is nagyon látványosak. A repülőgépes mentés az egyik legjobb jelenete a filmnek. Ahogy Tony egymás után próbálja megmenteni az embereket a levegőben, az egyszerre izgalmas, látványos és kreatív. A finálé pedig szintén nagyon erős lett, főleg amikor egyszerre rengeteg különböző Vasember-páncélt láthatunk akció közben. Ez szerintem az egyik leglátványosabb befejezése egy Marvel-filmnek.
Pepper Potts karaktere is sokkal nagyobb szerepet kapott, mint korábban, és ennek örültem. Nem csupán egy háttérszereplő vagy szerelmi szál, hanem aktívan részt vesz az eseményekben, és a film végére bebizonyítja, hogy rá is lehet számítani a legnehezebb helyzetekben. Tony és Pepper kapcsolata szerintem ebben a részben működik a legjobban, mert sokkal több érzelmet kapnak a közös jeleneteik.
A film zenéje, látványvilága és hangulata is nagyon jól sikerült. Shane Black stílusa végig érezhető, mégis megmarad annak a Marvel-filmekre jellemző hangulatnak, amit mindenki szeret. A karácsonyi környezet is különleges atmoszférát ad a történetnek, ami miatt valamennyire eltér a megszokott szuperhősfilmes világtól.
Összességében nekem a Vasember 3 sokkal jobban tetszett, mint a trilógia első két része. Szerintem bátrabb, érettebb és érzelmileg is erősebb film lett. Nemcsak egy újabb látványos szuperhősfilm, hanem egy karakterközpontú történet is, amely megmutatja, hogyan próbál talpra állni Tony Stark a Bosszúállók eseményei után. Shane Black rendezése számomra nagyon kellemes meglepetés volt, mert sikerült úgy továbbvinnie a trilógiát, hogy közben új színt vitt bele, és ettől a film még emlékezetesebbé vált. Robert Downey Jr. ismét kiváló volt a főszerepben, a történet végig lekötött, az akciók látványosak voltak, a humor jól működött, az érzelmesebb részek pedig még inkább közelebb hozták Tony Stark karakterét. Ezért számomra a Vasember 3 a trilógia legerősebb darabja, és a mai napig az egyik kedvenc Marvel-filmem.
73 Vasember 3 (2013)
A zseniális és bohém multimilliomos Tony Starknak a Vasember harmadik részében minden eddiginél nagyobb veszéllyel kell szembenzénie. Az események tétje nem csupán a túlélés... több»
Szereplők: Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow, Ben Kingsley, Jon Favreau