2019.11.06 07:41 Artemisia Olvasottság: 382x
6

Kultikus kalauz Amerika konzervatív rétegéhez

Kultikus alkotás, az biztos, egyúttal hiánypótló is, mert olyan témákat feszeget, amelyek nagyrészt tabunak számítanak; megjelenése idején, 1993-ban pedig szokatlanul úttörő, tabudöntögető filmnek számított.

Számomra a film legértékesebb sajátossága a jó ízlés, amivel a kényes témákat kezeli. Nem esik túlzásokba, nem megy át dagályosságba, nemcsak a főhős szenvedéseiről és az őt ért igazságtalanságokról tudósít. Van egy olyan mondás filmes és könyves berkeken belül, hogy, ha a szereplőid sírnak, attól a nézőid/olvasóid még nem fognak. De, ha a szereplőid nem sírnak, mikor lenne rá okuk, a nézőid/olvasóid zokogni fognak. Andrew Beckett ékes példája ennek. A film letaglózó erejének kulcs az, hogy az ő tragédiáját nem a fájdalmak mértékében, hanem az azokhoz párosuló lelki erőben, motivációban és szeretetben méri. Azzal, hogy a tárgyalóterembe terelődik a cselekmény, méltósággal ruházza fel Andrew Beckettet és ügyét.

Kultikus kalauz Amerika konzervatív rétegéhez

A film másik érdeme, hogy rokonszenvvel ábrázolja mindkét oldalt, a kissé homofób Joe Millert is szerethető, emberséges oldaláról mutatja be mint gondos férjet és apát, akinek az előítéletei félreinformáltságból erednek, és szeretné megvédeni a családját a vélt, bár nem valós veszélyektől, ugyanakkor képes változtatni a szemléletén, mikor megismeri az értékes embert a címkék és sablonok mögött.

A szereposztás a lehető legjobb volt. Tom Hanks sokrétű alakítása életre kelti a filmet. Densel Washington hitelessége éles kontrasztot alkot Andrew volt munkaadóinak rideg cinizmusával szemben. Antonio Banderas pedig a film egyik meglepetése. Az övé talán a legnehezebb és legellentmondásosabb szerep. Elszenvedi ugyanazokat az előítéleteket, amiket Andrew, emellett még hűségesen támogatja is a szörnyű kórral sújtott szerelmét. Kettejük közös jelenetei nagyban hozzájárulnak a két férfi közötti szerelem mélyebbé, érzelmesebbé és emberségesebbé tételéhez.

A film végi tragédia teszi fel a pontot a film szomorú premisszájára. Az élet sokszor úgy hozza, hogy a legderekasabb küzdelem ellenére is a jók mennek el, viszont a reményt meghagyja nekünk, hogy az igazságért való küzdelem talán nem hiábavaló, hiszen az erkölcsi áldozat eredménye megmarad, még, ha az őket elérő nagyszerű ember meg is hal.

dráma

A sikeres ügyvéd, Andrew Beckett (Tom Hanks) egyetlen féltve őrzött titka, hogy homoszexuális. Mikor kiderül, hogy elkapta a halálos AIDS vírust, vállalata mondvacsinált okokból... több»

6