2021.01.05 10:40 Kóborló Olvasottság: 1753x
3

Az ausztrál turistagyilkos története

Nagyon szeretem az Ausztráliából származó horrorfilmeket, így időszerű kissé foglalkozni az egyik legismertebb alkotással, mégpedig a Wolf Creekkel.

A film rendezője és forgatókönyvírója Greg Mclean volt, aki ezelőtt a film előtt csupán egyetlen rövidfilmet készített, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy az igazi debütálásának a próbatétele itt jött el. Ha lehet adni valamit a pletykákra, érdemes lehet megemlíteni, hogy Greg Mclean már 2001-ben elkezdte írni első egész estés filmje forgatókönyvét, ami egy átlagosnak mondható slasher horror lett volna. Viszont a kezdő rendező ezt az ötletet végül kukázta, és egy valós ausztrál sorozatgyilkos, név szerint Ivan Milat rémtetteiről akart filmet készíteni.

Az ausztrál turistagyilkos története

Ivan Milat 1989 és 1992 közt több gyilkosságot követett el, áldozatai egytől-egyig hátizsákos turisták voltak. Végül 1996-ban elítélték, és hétszeres életfogytiglant kapott. A film elején ezen tények miatt látható a sokszor már csontig lerágott "igaz történet inspirálta" felirat. Fontos hozzátenni, hogy a Wolf Creek nem magát a gyilkost veszi górcső alá (ezért sem azonos a filmbéli gyilkos neve az övével), hanem a tetteit, némileg az okokat és némiképp a módszerét. Tehát a filmnek van valóságalapja, de ez nem egyenlő a szomorú valóssággal.

A rendezőnek egyetlen nagy kikötése volt a producerek felé, méghozzá, hogy egy bizonyos John Jarratt nevű színészt mindenképp meg kell szerezni a készülő film negatív szerepére. John Jarratt ekkor már ismert színésznek számított Ausztráliában, rengeteg filmmel és sorozattal a háta mögött (bár csupán egyetlen korábbi filmjéhez volt szerencsém, méghozzá az 1987-es A krokodilvadászhoz). Végül sikerült leszerződtetni, és nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy az ő alakítása miatt válhatott a film ennyire ismertté.

Elképesztően erős és karakteres gonosztevő születhetett meg John Jarratt alakításával; mára már egészen odáig jutott, hogy szinte egy teljes franchise épülhetett köré, hisz 2013-ban elkészült a film folytatása, 2016 és 2017 közt pedig egy két évadnyi sorozatot is kapott a karakter és a rémtettei, és ha igazak a pletykák, akkor 2021-ben érkezik a harmadik egész estés film is. Akik szeretik a pszichopata sorozatgyilkosokról szóló alkotásokat, azoknak érdemes lehet még a sorozatra is időt szakítaniuk, mert hozza az elvárt minőséget az is.

Tehát sikerült a filmnek egy kellőképpen elborult gyilkost a filmvilágra szabadítani, de szerencsére a Wolf Creek nemcsak emiatt lett erős alkotás, hanem további sok-sok aprósággal örvendeztette meg a nézőket. A fényképezés ismét gyönyörű lett (ez általában a legtöbb ausztráliai filmben tetten érhető). A film nem foglalkoztat sok karaktert, így viszont bőven ad időt arra, hogy kellőképp bemutassa ezen szereplőket a nézőnek, ami szintén pozitívum, hisz a három pórul járt karaktert sikerül megszerettetniük a nézővel, így pedig még erősebb hatást érnek majd el sorsuk beteljesülésekor.

Van pár apróság a filmben, amit kisebb negatívumként élhetünk meg, ilyen például az egyes részek túlzott lassú cselekménye és a kevés vérmegjelenítés (főleg úgy, hogy brutalitás terén azért nem szenved hiányt a film), de mindezek mellett egy kimondottan erős alkotást tisztelhetünk a Wolf Creekben.

horror | road movie | thriller

Három hátizsákos turistát, akik az ausztrál vadonban rekedtek, egy szadista és pszichopata helyi lakos elviselhetetlen kínzások pokoli rémálmába taszít. több»

3