Közösség

Vélemény:

82 Zendülés a Caine hadihajón

(1954)

Herman Wouk csak jó történeteket írt

Aaron   2026.08.15 10:26
0

Herman Wouk az egyik kedvenc regényíróm és a Zendülés a Caine hadihajón című regényét kétszer is elolvastam. Az évek során a kedvencem lett és felruházott egy érdekes életbölcsességgel is: gyorsan felismerem a rossz vezetőket. Mivel pedig egész életem során CSAK rossz főnökeim voltak, sok tapasztalatot szereztem ezen a területen. Ebben a filmben (és történetben) a rossz főnök Philip Queeg kapitány, aki kicsinyes, gyáva és még sunyi is. A produkció, mely 1954-ben készült, azt mutatja be, hogy a második világháború alatt hogyan tudott lázadásig zülleszteni egy hadihajót egy tehetségtelen kapitány. Meglepő módon Queeget Humphrey Bogart alakítja, aki leginkább hősies, romantikus és pozitív alakításairól híres. A pozitív karakterek Willie Keith (Robert Francis), aki fiatal tisztként kerül a Caine-re (és az ő szemével látjuk az eseményeket) és a nyílt jellemű Maryk hadnagy (Van Johnson), aki elviszi majd a balhét, holott a háttérből másvalaki gerjeszti az eseményeket. Nagyon jó történet és jó a film is.