Nehéz értékelnem ezt a filmet, mert bár kétségtelenül jól szórakoztam a moziban, mégis maradt bennem egyfajta negatív élmény. Egyszerűen teljesen mást kaptam, mint amire számítottam – mondhatni kicsit becsapva éreztem magam.
A Marvel mindig is jól bánt a humorral: a legkomolyabb helyzeteket is képes feldobni egy-egy jól időzített poénnal, és ezzel gyakran felejthetetlenné teszi a jeleneteit. De valami itt most átbillent. Nem tudom, én állok-e túl komolyan egy Marvel-mozihoz, de a Thor: Ragnarök poénjai közül túl soknál fogtam a fejem – mintha a film csak a tizenéves korosztályra célzott volna.
A korábbi Thor-filmekben a karakter egyszerre volt vicces és tekintélyt parancsoló. Itt viszont? Thor és Hulk úgy viselkednek, mint két duzzogó ovis, akik egy játékon vesznek össze. Ez a fajta bohóckodás szerintem teljesen ellentmond annak a karakterépítésnek, amit eddig láttunk. Én ugyan nem követem sem a képregényeket, sem az animációkat, de a filmes univerzumban kialakított karaktereket ez a rendezés szerintem nem előre vitte, hanem lerombolta.
Az Asgard bukása, illetve Hela – egyébként nagyon erős – karaktere sajnos háttérbe szorul a filmben. A valódi drámaiság és karakterfejlődés csak a végére érkezik meg, miközben a játékidő zöme inkább egy színes, harsány, komolytalan kalandozás.
Nem arról van szó, hogy nem értettem a humort, vagy hogy ne lett volna szórakoztató – egyszerűen nem erre számítottam. Sem a tartalom, sem az előzetesek nem sugallták, hogy gyakorlatilag egy rajzfilmes hangvételű, „gyerekbarát” komédiát kapunk Thor 3 címkével.
Olvasgatva a netes véleményeket, látom, hogy Taika Waititi rendezése erősen megosztó: sokan imádják, mások ki nem állhatják. Én valahol a kettő között állok. Egyszer elvoltam rajta, meg is lepett, sőt, néhol szórakoztatott, de a karakterek mélyítése helyett inkább sokkolt. A történet szempontjából kétségtelenül fontos állomás, csak bízni tudok benne, hogy a Végtelen háborúban nem ezt a fajta Thor-Hulk dinamikát kapjuk viszont...

78 Thor: Ragnarök (2017)
akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a... több»
Szereplők: Anthony Hopkins, Matt Damon, Benedict Cumberbatch, Mark Ruffalo, Cate Blanchett