2019.09.01 20:43 Kóborló Olvasottság: 322x
0

Légy a szeretteiddel, ameddig lehet!

Teljesen ismeretlenül kezdtem bele a Maggie - Az átalakulás című, Arnold Schwarzenegger és Abigail Breslin színészek által fémjelezett horror-drámába, és azt kell, hogy írjam, engem pár perc után magába szippantott mind a története, mind pedig a hangulata. Nem voltak különösebb elvárásaim a produkcióval kapcsolatban, de amit kaptam a filmtől, arra finoman szólva sem voltam felkészülve. Elöljáróban leszögezném, hogy akik bármiféle horrorfilmekre való utalásokat várnak majd el a filmmel kapcsolatban, hatalmas csalódás fogja őket érni, mert a Maggie című film egy szívbemarkoló családi dráma, amely lassan, de biztosan halad a filmnéző szíve felé, méghozzá akár érzelmek kiváltása terén is. Nem nevezném magamat olyan személynek, akit nem képesek megérinteni a drámai elemek egy adott filmben (de nem is adom magamat könnyen), de ennek a műnek majdnem sikerült. Talán a színészi alakítások miatt, vagy a mondanivalója miatt, de, hogy teli van érzelmi töltöttséggel, az egyszer biztos.

Mindenképpen azzal kezdeném a dicsőítését, hogy már a legelején képes volt a története felkeltenie az érdeklődésemet, illetve az, ahogy tálalták is a dolgokat. Nincs felvezetése, nem nagyon tudunk meg sok mindent a hátteréről, csupán apróbb információkat kapunk, rádióbeszélgetéseket, vagy el-el csípett utalásokat, és mindezt olyan komor atmoszféra teremtés keretein belül, amit ritkán látok. Tehát a történet már a kezdetektől betalált nálam, és ez a találat végig ki is tart az egész film alatt. Aztán érkeznek a színészek.

Légy a szeretteiddel, ameddig lehet!

Abigail Breslin hatalmas tehetség, és nagy tételben mernék fogadni arra, hogy a jövőben a díjainak a száma még bőven emelkedni fog. Arnold Schwarzenegger gyerekkorom egyik, ha nem a legnagyobb kedvence volt. Tudtam anno, ha az ő nevével reklámoznak egy akciófilmet, az már rossz nem lehet. Voltak kikacsintásai a vígjátékok világába is, ami elsősorban termete és filmes előélete miatt nálam annyira nem sült jól el, még akkor sem, ha nagy csalódást azokkal sem okozott. Viszont azt, hogy a drámai vonalon mire is képes az Osztrák Tölgy, eddig a filmig még sejteni sem mertem, viszont a megtekintése után most már biztosan kijelenthetem, hogy ebben a műfajban is kiemelkedőt tud nyújtani Arnold. Komolyan mondom, egyes jeleneteknél csupán a tekintetével képes volt olyan erővel a lelkemre hatni, mint csúcsformájában az öklével a rossz fiúkra. Osztom azoknak a véleményét, akik elsősorban Schwarzenegger színészi alakítása miatt pontozták fel adott filmünket. Kissé bánom, hogy a két főszereplőn kívül a további színészek nem voltak képesek, ha nem is felvenni velük a lépést, de akárcsak megközelíteni azt a szintet, amit ők képviseltek.

A film nálam valahogy olyan 95%-ban dráma és csupán 5%-ban képviseli a horror elemeket, ez is inkább abban a fajta feszültségkeltésben mutatkozik meg, hogy hát mégiscsak egy fertőzöttel osztozunk a házunkon, aki egy potenciális biológiai bomba. Illetve, ahogy az átalakulás folyamata végbemegy a szerencsétlenen. Itt térnék ki arra, hogy kimondottan jó munkát prezentáltak a sminkesek e téren is.

Mindent egybevéve a Maggie egy végtelenül lassú lefolyású családi dráma, ami hagy időt a film nézőjének, hogy megismertessék a színészek az elkerülhetetlent. Nálam biztos helye van a kedvenceim listáján, még akkor is, ha nem egy zseniális alkotás, de, hogy egy piszok jó film volt, arról nincsenek kétségeim.

dráma | horror

Egy tinédzser lányt halálosan megfertőz egy vírust, melynek áldozatai kannibál zombikká változnak. Az átváltozás elkerülhetetlen, azonban édesapja a végsőkig kitart mellette. több»

0